Crowdfundingsactie van Lyme-patiënt gelukt: 'Ik wilde niet zielig niks doen'

DE WIJK - Met nog twee dagen te gaan, is het ze gelukt: Sander Kuipers uit De Wijk en kunstenaar Joren Hans. Door middel van een crowdfundingsactie zamelden zij 5.000 euro in voor onderzoek naar de ziekte van Lyme.
Vorig jaar oktober begon het idee bij Kuipers te borrelen voor een actie, om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de ziekte van Lyme. Volgens Kuiper is de ziekte te weinig onderzocht. "Als er gedegen onderzoek zou zijn, testen of een behandeling, dan was het niet zover bij mij gekomen."

'Nee hoor, meneer Kuipers, er is niks aan de hand'

In de zomer van 2010 was het raak. Kuipers werd gebeten door een teek. "Ik kreeg een kuurtje van de huisarts voor een paar dagen." Dit hielp niet. De voormalig leraar, muzikant en ondernemer takelde af en kreeg last van vage klachten.
"Bij elk bloedonderzoek in het ziekenhuis hoorde ik: 'Nee hoor meneer Kuipers, alles is goed. Er is niks aan de hand.' Totdat ik bij een andere arts om een second opinion gevraagd had", vervolgt Kuipers. Die arts onderzocht hem, waarna bleek dat hij inderdaad de ziekte van Lyme had.

'Hoe eerder je erbij bent, hoe beter'

Lyme zette zijn leven op zijn kop. Kuipers werd afgekeurd en kon niet meer voor de klas staan. "Door onder meer schildklierklachten is het bij mij twee jaar onbehandeld gebleven, waardoor de bacterie de kans heeft gekregen om zich heel diep te nestelen. Nu is het heel moeilijk te behandelen."
Kuipers hoopt dat de ziekte door nieuw onderzoek sneller kan worden vastgesteld bij zijn lotgenoten. "Hoe eerder je erbij bent, hoe beter."

Ruim vijftig donaties

In december ging de actie van start, via een crowdfundingssite. "Het was wel spannend", vertelt Kuipers. "In het begin was het best wel lastig. Ik had gehoopt dat het allemaal snel zou gaan, maar het was nog wel even aanpoten." Ruim vijftig mensen doneerden aan Kuipers en Hans. "Zoals ik het allemaal bekeken heb, kwam het van vrienden, bekenden en ondernemers die ik aangeschreven had."

'Ik wilde niet zielig niks gaan doen'

Het gedoneerde geld gaat niet rechtstreeks naar Stichting Tekenbeetziekten voor research en onderzoek naar de ziekte. Kuipers en Hans hebben drie soorten skateboards ontworpen.
Het duo gaat deze verkopen en de winst hiervan, is voor het onderzoek. "Veel geld dat ingezameld wordt, gaat rechtstreeks naar de stichting", legt een strijdlustige Kuipers uit. "Ik wilde niet zielig niks gaan doen."

'De kennis is in huis'

Voordat de ziekte toesloeg, had Kuipers een bedrijfje in skate- en snowboardspullen. "De kennis is in huis en de boards worden nu gemaakt. Ik laat een deel uit Amerika overkomen, met speciale ontwerpen in de vorm van een soort torpedo. Ze zijn straks ook te koop in een aantal skatewinkels en bij ons in de webshop."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.