Ultimatum voor illegale bewoners camping Anloo: 'Het moet afgelopen zijn'

ANLOO - Voor 1 april moeten ze allemaal weg zijn, de tientallen illegale bewoners van camping Anloo. Zo niet, dan zet de gemeente de eerste tien van het terrein af.
De gemeente Aa en Hunze is er na herhaaldelijk waarschuwen klaar mee, zegt burgemeester Eric van Oosterhout. "Het moet nu echt afgelopen zijn."

Alle tijd gehad

Op het terrein waar zo'n 65 huisjes- en caravaneigenaren zitten, heeft burgemeester Van Oosterhout twee jaar geleden de mensen al gewaarschuwd dat permanente bewoning niet langer mag. "Dus ze hebben alle tijd gehad om te vertrekken. Nu gaan we handhaven."
Vorig jaar is een brief naar de bewoners gegaan dat 1 april van dit jaar de uiterste datum is. Afgelopen maand volgde een herhalingsbrief. "Daarin geven we aan, dat het ons nu echt menens is."

Onveilig

De gemeente wil schoon schip maken op camping Anloo, waar door jarenlange illegale bewoning een onveilige situatie zou zijn ontstaan. Volgens Van Oosterhout is al een begin gemaakt met het brandveiliger maken van het recreatieterrein. "Nu is onze volgende stap het aanpakken van de illegale bewoning."

Procedure tegen gemeente

Enkele bewoners zijn volgens Van Oosterhout al vertrokken. Een paar zouden ermee bezig zijn en een groep van 25 mensen heeft bezwaar gemaakt. Die groep wil een procedure beginnen tegen de gemeente.

Uitzondering

Volgens Van Oosterhout maakt de gemeente alleen een uitzondering als er sprake is van ziekte, waardoor verhuizing niet mogelijk is, of dat er nog geen vervangende huisvesting is. "Daarover hebben we ook contact met de woningcorporaties."

Vertrouwen

Van Oosterhout heeft er vertrouwen in dat een procedure goed afloopt voor de gemeente. "We hebben een speciaal bureau hiervoor ingeschakeld, dat vaker met dit bijltje heeft gehakt. Dus ik ga ervan uit dat dit goed komt. Maar de rechter heeft uiteindelijk het laatste woord."
RTV Drenthe heeft ook contact gezocht met camping Anloo, voor een reactie van de protesterende bewoners. Maar die willen niet reageren.

Ook andere parken

De aanpak van camping Anloo is de eerste stap van de gemeente tegen illegale bewoning op recreatieparken in Aa en Hunze. "Dit moet een voorbeeld zijn voor andere terreinen in onze gemeente. We zijn inmiddels in gesprek met andere recreatieparken, dat we ook daar aan de slag aan." Welke dat zijn, wil Van Oosterhout niet zeggen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.