Verdubbeling aantal koopzondagen voor centrum Hoogeveen: 'Hier schieten we niks mee op'

HOOGEVEEN - In het centrum van Hoogeveen zijn in het vervolg geen vier koopzondagen meer per jaar, maar acht.
De raad stemde vanavond in met het voorstel om de koopzondagen van de Griendtsveenweg en de Hoofdstraat los te koppelen. Beide gebieden hebben voortaan dus ieder acht koopzondagen per jaar. Er waren 24 stemmen voor en zeven tegen.

Steun binnen CDA en Gemeentebelangen

Ondanks de afspraak in het coalitieakkoord met de Christenunie, dat er geen verruiming van de winkeltijden mogelijk is, was er voor de verdubbeling van het aantal koopzondagen wel steun binnen de fracties van CDA en Gemeentebelangen.

Vier opties

Het voorstel van VVD-raadslid Hennie Jager had vier mogelijkheden:
1. Vrijgeven winkeltijden voor alle winkels
2. Vrijgeven winkeltijden voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra
3. Vrijgeven winkeltijden voor supermarkten
4. Loskoppeling van koopzondagen Griendtsveenweg en Hoofdstraat. Beide gebieden hebben dan in plaats van vier, acht koopzondagen per jaar.
Alleen de fracties van de VVD en PvdA stemden voor de eerste drie mogelijkheden. De rest van de partijen stemden tegen. Uiteindelijk werd er dus gekozen voor de vierde optie.

Verdeeldheid

Binnen de fractie van CDA heerst verdeeldheid over de beslissing. "Over de vierde mogelijkheid, de uiteindelijke keuze, is in onze raad de meeste discussie geweest", zegt fractievoorzitter Bert Otten.
"Uiteindelijk stemden vier voor en vier tegen. Het was door de hoofdelijke stemming ieder voor zich. Zelf heb ik tegen gestemd, voor de kiezers. We hadden van begin af aan het standpunt ingenomen dat verruiming van de winkeltijden niet mogelijk is."

'We zijn verdrietig en sneu'

Roeland Hup, directeur van de Hema, zat tijdens de vergadering op de publieke tribune. "Jammer. We krijgen honderd procent meer koopzondagen, ik had liever duizend procent meer gehad. We zijn verdrietig en sneu. Hier schieten we niks mee op."

Klantverlies

VVD-raadslid Jager blijft zich inzetten voor het vrijgeven van de winkeltijden voor alle winkels in Hoogeveen. "Ik vind dat we een mooie stap hebben gemaakt met de VVD. Er zijn onmogelijkheden besproken, maar we gaan door, ook voor de supermarkten."
Verschillende ondernemers lieten twee weken geleden weten op dit moment veel klanten te verliezen aan omliggende plaatsen zoals Beilen, Meppel en Zuidwolde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.