Wethouder van Emmen: Volstrekt onjuiste conclusies over windmolenplannen

EMMEN - Inwoners van het gebied rondom Pottendijk bij Emmen, waar windmolens gepland zijn, voelen zich 'zwaar besodemieterd' door de wethouder van Emmen. Maar volgens wethouder René van der Weide is dat volkomen ten onrechte.
Volgens Platform De Monden, waarin zes bewonersorganisaties zich hebben verenigd, heeft wethouder Van der Weide zijn structuurvisie voor windmolens zodanig aangepast dat alleen Raedthuys en Yard Energy een plan konden presenteren. Beide partijen willen samen een windmolenpark bouwen bij Pottendijk.


'Onjuiste conclusies'

Maar Van der Weide vindt dat Platform De Monden 'volstrekt onjuiste conclusies trekt'. “Er is nog geen structuurvisie. Die moet er nog komen. Dat is in het tweede kwartaal van dit jaar. We hebben wel als gemeente vooraf enkele voorwaarden gesteld, waaraan de windmolenplannen van initiatiefnemers moeten voldoen. Eén daarvan is de maximale hoogte van 149 meter om lichthinder te voorkomen. En er is een tijdelijkheid van zestien jaar als periode, dat de windmolens er mogen staan."

Zeven locaties in beeld

Volgens Van der Weide is er op dit moment geen sprake van dat alle windmolenplannen die er nu liggen, zoals de twintig molens aan de Pottendijk, ook ontwikkeld worden. "Alle opties staan nog steeds open. Wij hebben zeven zoekgebieden aangewezen. Die zijn nog steeds allemaal in beeld. Ook de twee locaties, waarvoor nu nog geen plannen zijn ingediend.”
Raad beslist
Van der Weide: “Wij hebben een uitvraag gedaan omdat we inzichtelijk willen maken, wat de mogelijkheden zijn en met welke plannen de windmolenbouwers komen. Voor vijf gebieden is nu een plan ingediend, maar de raad beslist uiteindelijk waar de windmolens komen. Dat kan ook inhouden dat zij besluit om geen windmolens aan de Pottendijk toe te staan of maar een beperkt aantal."
Ook kan de raad volgens Van der Weide besluiten om één van de locaties, waar nu geen plannen voor zijn, toch aan te wijzen als gebied waar windmolens komen.

Hogere windmolens

Deze week maakten de bedrijven Raedthuys en Yard Energy op een informatieavond bekend dat zij windmolens van zo'n tweehonderd meter hoog willen bouwen. Die hoogte is nodig, zo zeggen ze, omdat de windmolens anders onvoldoende rendement zouden hebben. Volgens de protesterende bewoners, verenigd in Platform De Monden, heeft het er alle schijn van, dat de gemeente Emmen op verzoek van de Raedthuysgroep al heeft ingestemd met een aanpassing van de hoogte van de windmolens van 150 naar 200 meter.
Wethouder Van der Weide bestrijdt die suggestie. "De voorwaarden die we gesteld hebben, gelden nog steeds. En als de Raedthuysgroep vindt dat ze met die maximale hoogte van 149 meter niet uit de voeten kunnen, vanwege te weinig rendement, dan moet dat eerst nog maar eens blijken."

Geen welles-nietes

Volgens Van der Weide zijn er voor de locaties bij de N34 en in het tuinbouwgebied wel plannen voor lagere molens ingediend. "Daar kan het dus wel. Waarom dan niet aan de Pottendijk. En we doen trouwens een extra deskundigentoets. Een deskundige commissie kijkt er ook nog eens naar, om straks niet in een welles-nietes-discussie terecht te komen. Dan zal blijken of Raedthuys terugmoet naar de tekentafel."

Hinder beperken

Wethouder Van der Weide kan zich voorstellen, dat windmolenbouwers toch proberen hogere molens te bouwen. “Ze willen er natuurlijk zoveel mogelijk geld uithalen. Maar ik ga ervoor om de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken en niet om de winst van een ontwikkelaar zo groot mogelijk te laten zijn.”

In gesprek
Platform De Monden wil in gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Emmen om te horen hoe zij erover denken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.