Milieuorganisatie: varkenshouderij in Nijensleek voldoet niet aan de eisen

Milieugroep wil de varkenshouderij in Nijensleek laten sluiten (Rechten: archief RTV Drenthe)
Milieugroep wil de varkenshouderij in Nijensleek laten sluiten (Rechten: archief RTV Drenthe)
NIJENSLEEK - Een milieugroepering probeert een varkenshouderij aan de Polderweg in Nijensleek te sluiten. Mobilisation for the Environment wil dit via de Raad van State afdwingen.
Volgens de milieuorganisatie voldoet het onderkomen van de varkens niet aan de eisen. De dieren zitten in oude stallen en een biologische luchtwasser zou ontbreken. Een luchtwasser wordt gebruikt om de uitstoot van gevaarlijke en vervuilende stoffen, zoals ammoniak, te verminderen.

Gedogen

Een luchtwasser is verplicht, maar de gemeente Westerveld gedoogt het ontbreken ervan bij de stal in Nijensleek. De gemeente wil de varkenshouder de tijd geven de oude stallen te slopen en er nieuwe neer te zetten. De boer heeft inmiddels een vergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuwe megastal.


Ammoniakuitstoot

Vanwege het ontbreken van de luchtwasser zitten er in de stallen in Nijensleek minder varkens dan is toegestaan. Op die manier wil de boer de ammoniakuitstoot beperken. Maar volgens de milieuorganisatie is niet bekend hoeveel ammoniak er momenteel wordt uitgestoten. De gemeente Westerveld heeft geen metingen gedaan.
De eigenaar van het varkensbedrijf noemt het aanschaffen van een luchtwasser weggegooid geld vanwege de nieuwbouwplannen.
De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.