Natuur loopt zes weken voor op schema

Arjan Pat fotografeerde dit weekend een veld met bloeiende narcissen in de omgeving van Hooghalen
Arjan Pat fotografeerde dit weekend een veld met bloeiende narcissen in de omgeving van Hooghalen
ASSEN - Het voorjaar is dit jaar anderhalve maand eerder begonnen dan normaal, dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender.
In het radioprogramma Vroege Vogels zei de bioloog dat het voorjaar van 2016 eigenlijk al in december 2015 begon. Meidoornstruiken krijgen al blad en narcissen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes staan her en der al vol in bloei.
Drenthe
Albert Broekman, boswachter in het noorden van Drenthe, merkt dit ook. "De laatste vijftien jaar lijkt het bijna normaal te worden. Ik zag vorige week ook al krokussen en narcissen", zegt hij. "Je kunt haast wel zeggen dat het voorjaar is."
Volgens Broekman staan er in zijn tuin ook al sleedoorns, meidoorns en citroenvlinders. "Dat is allemaal al behoorlijk vroeg", geeft hij aan. Broekman zegt dat het nog niet voor echte problemen zorgt met dieren. "Het loopt redelijk in de maat."
Erg?
Broekman denkt dat een vroege lente niet per se erg is. "Maar waar houdt het op? Daar is veel onderzoek voor nodig."
Uit analyses van waarnemingsprogramma De Natuurkalender blijkt dat het groeiseizoen de afgelopen vijftien jaar bijna een maand langer duurde dan vijftig jaar geleden. Dat heeft te maken met de sterk gestegen temperaturen.
Ook in Drenthe waren eerder deze winter al lente-achtige taferelen. Zoals een eend met dertien kuikens in Assen en bijen die eind december al druk op zoek waren naar stuifmeel.


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.