Metaalstakingen: 'Vandaag gaan we duidelijk maken dat we het zat zijn'

HOOGEVEEN/MARUM - Driehonderd medewerkers van vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker in Hoogeveen leggen vandaag het werk neer. Dat zegt Fokker-medewerker en CNV-kaderlid Bé Pastoor. Daarmee doen ze mee aan de grootste metaalstaking in Noord-Nederland tot nu toe.
In totaal leggen medewerkers van zo'n vijftig noordelijke metaalbedrijven vandaag het werk neer. Een deel ervan is gisteravond al begonnen, zoals bij
in Klazienaveen.

Muurvast

De strijd in de metaalsector draait om een nieuwe cao met meer loon voor de werknemers. De vakbonden en werkgevers komen er niet uit. "Het zit muurvast. We merken dat het personeel steeds onrustiger wordt. Het duurt gewoon heel lang", zegt Pastoor.

Statement

Met de massale actie in Marum willen de bonden opnieuw een statement maken. "We gaan vandaag duidelijk maken wat de bedoeling is en dat we zo langzamerhand weleens weer met de directies om de tafel willen."

1500 stakers

De opkomst in Marum is groot. De bonden verwachtten zo'n 1200 stakers, maar volgens Albert Kuiper van de FNV zijn meer dan 1500 naar Marum gekomen

Eigen cao

Als de situatie nog veel langer voortduurt, wordt het problematisch, zegt Pastoor. "Dan gaan we bij Fokker met onze eigen directie om de tafel om wellicht eerst als bedrijf een cao af te sluiten." Volgens FNV-bestuurder Jos Brocken zegt dat meerdere bedrijven daar al mee bezig zijn. "Maar wij willen een bedrijfstak-cao. Want daarmee regelen we het voor de hele sector in één keer."

'Vogelvrij'

Als er op 1 mei nog geen cao is, levert dat problemen op voor het personeel, zegt Honeywell-medewerker Geert van de Velde. "Dan zijn wij vogelvrij. De werkgevers kunnen dan met ons doen en laten wat ze willen."
Woensdag gaan de bonden weer om de tafel met de werkgeversorganisatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.