Advocaat Van der Goot: Het nieuwe hennepconvenant stelt spierballen boven rechten verdachte

Advocaat Tjalling van der Goot pleit voor terughoudendheid (Rechten: archief RTV Drenthe)
Advocaat Tjalling van der Goot pleit voor terughoudendheid (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/LEEUWARDEN - Het nieuwe hennepconvenant dat het Openbaar Ministerie heeft afgesloten om hennepteelt in Noord-Nederland beter te kunnen aanpakken, gaat ten koste van de rechten van verdachten.
Dat stelt advocaat Tjalling van der Goot van het Friese advocatenkantoor Anker & Anker op de
.

Spierballen

'Het convenant stelt spierballen boven de rechten van de verdachte', schrijft Van der Goot. Het OM maakte vrijdag bekend dat het in de strijd tegen hennepteelt gaat samenwerken met woningbouwcorporaties, netbeheerders, waterbedrijven en uitkeringsinstantie UWV.

Beslag

Met die gezamenlijke aanpak kunnen de instanties een groot aantal sancties opleggen. Dat betekent volgens Van der Goot dat 'naast strafrechtelijke vervolging beslag kan worden gelegd op vermogensbestanddelen van verdachten, een woning tijdelijk kan worden gesloten, sancties in de uitkeringssfeer kunnen worden toegepast en energieleveranties kunnen worden stopgezet'.

Onschuldig

Van der Goot pleit voor terughoudendheid in plaats van spierballentaal. 'Het convenant miskent dat een verdachte onschuldig is tot een onafhankelijke rechter schuld bewezen heeft geacht'. Het OM loopt met de nieuwe aanpak volgens hem vooruit op een beslissing van de rechter door bijvoorbeeld al beslag op geld of spullen te leggen en de stroom te laten afsluiten. 'Door de prille handelswijze van het OM wordt bij verdachten soms al onherstelbare schade toegebracht. Dat past niet.'

Steun uit de samenleving

Hij betwijfelt ook of de nieuwe aanpak op steun vanuit de samenleving kan rekenen, omdat volgens hem de roep om het legaliseren van de hennepteelt steeds hard klinkt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.