Geen vaarverkeer door Meppelerdiepsluis: 'Er wordt 24 uur per dag gewerkt'

ZWARTSLUIS - Rijkswaterstaat is vanmorgen begonnen met de sloop van de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis. Het scheepverkeer van en naar Meppel kan daarom tot en met zondag niet door de sluis.
"We bouwen de keersluis om tot een schutsluis", zegt Wouter Jansen van Rijkswaterstaat. "Het nadeel van een keersluis is dat die enkele dagen per jaar gestremd is." Volgens Jansen gebeurt dat zo'n tien tot twintig keer per jaar. "Daarom komt er nu een schutsluis, zodat schepen bij hoog en laag water altijd doorgang kunnen vinden."
2017
Tot en met zondag wordt er volgens Jansen 24 uur per dag gewerkt. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal afgerond. Ook in 2017 zijn er twee zogeheten sloopstremmingen. "Dan zal de vaarweg nog twee keer zeven dagen gestremd worden. Het is een erg groot en uitdagend project", geeft Jansen aan. In december 2017 moet alles klaar zijn.
Scheepvaart
Een bedrijf dat de gevolgen van de stremming merkt, is zeecontainervervoerder MCS in Meppel. "Wij vervoeren zeecontainers van Rotterdam naar Noord-Nederland. Dit betekent dat de containerstromen die we normaal via de Meppelerdiepsluis doen, nu via andere terminals moeten doen", zegt directeur Willem van der Ark. Die andere terminals zijn onder meer in Kampen en Westerbroek.
De stremming heeft ook financiële gevolgen. "We hebben hogere kosten, omdat we via andere terminals varen. De afstand naar de ontvanger is langer." Hoe hoog die extra kosten zijn, is volgens Van der Ark moeilijk in te schatten maar loopt het in de duizenden euro's. Hij noemt de stremming vervelend. "Maar voor de lange termijn is dit een heel goede oplossing."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.