Fotografe Yolanda Visser uit Assen helpt voor derde keer op Lesbos

ASSEN - "Als je de eerste keer op Lesbos komt, dan raak je zo snel overdonderd door wat je ziet. Dat dit in Europa gebeurt! Zo oneerbiedig en mensonterend. Dan wil je helpen."
Dat zegt de fotografe Yolanda Visser uit Assen. Zij reist daarom vandaag voor de derde keer af naar Lesbos, om op het Griekse eiland vluchtelingen te helpen.

Hulp is welkom

In juli en oktober was de Assense er ook al. Ze hielp daar waar ze kon. "Alle hulp is welkom. Het is echt hard nodig, dat er vrijwilligers zijn die daar de handen uit de mouwen steken. Want anders worden die mensen aan hun lot overgelaten."
Zie ook: Fotografe uit Assen terug van Lesbos: zonder vrijwilligers catastrofaal
Visser hielp gevluchte Syriërs die de oversteek hadden gemaakt, uit hun gammele bootjes.Ze bracht hen met de auto naar het opvangkamp om ze een lange, uitputtende voettocht te besparen. Visser maakte ook foto's van de vluchtelingen op Lesbos, om die vervolgens met een expositie in Assen een gezicht te geven.

Twintig dozen warme spullen

Ook nu gaat ze helpen waar ze kan. Dat vrijwilligers nu geregistreerd worden op Lesbos, kan haar niet deren. "Wat moet dat moet. En al ben ik straks niet geregistreerd. Als iemand in nood zit, dan help je gewoon. Het is bizar en onwerkelijk wat daar gebeurt." Visser heeft ook twintig dozen met warme kleding, mutsen en sjaals ingezameld. "Het is daar ook echt koud, en mensen zijn gebaat bij warme kleding."

Gratis vervoerd

De ingezamelde dozen met warme kleding zijn dit weekend gratis opgehaald bij het Vincent van Gogh College in Assen, waar de spullen zijn gesorteerd. Ze worden gratis naar Lesbos vervoerd, dankzij organisaties als Because We Carry en Hulpkaravaan naar Griekenland.

Vierde trip

Visser blijft een week op Lesbos. Daarna heeft ze al plannen voor een vierde trip. Ze wil als fotografe een Syrisch gezin volgen, vanaf het moment dat het gezin Griekenland binnenkomt, totdat ze in een asielzoekerscentrum belanden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.