'Missie naar Libanon is gepresenteerd als een soort vakantie'

Archieffoto van een herdenking met Libanon-veteranen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Archieffoto van een herdenking met Libanon-veteranen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Defensie presenteerde de missie naar Libanon als een soort vakantie voor de militairen. Dat zegt advocaat Vincent Dolderdam. Hij staat veteranen bij om een schadevergoeding te krijgen voor trauma's die ze opliepen tijdens de missie.
"Als je kijkt naar de voorlichtingsfilmpjes die voor de uitzending werden gepresenteerd, dan zag je beelden van stranden en van voetballende en surfende militairen. Dus de ernst van de situatie werd heel erg gebagatelliseerd", aldus Dolderdam.


Ernstige incidenten

Maar de werkelijkheid was van heel andere orde. "In Libanon hebben zeer ernstige incidenten plaatsgevonden. Toen de militairen terugkwamen in Nederland, zijn ze door Defensie in de steek gelaten. Er waren geen vormen van voorlichting of nazorg", zegt Dolderman.
In de jaren daarna ontwikkelde een groep militairen zeer ernstige klachten, die volgens Dolderdam te maken hadden met drank- en drugsmisbruik. Ook belandden militairen in de criminaliteit.

Vijftien miljoen

Gisteren werd bekend dat een claim van vijftien miljoen euro wordt ingediend bij het ministerie van Defensie. Volgens Dolderdam is dat bedrag gebaseerd op bestaande regelingen bij het ministerie.

Lees ook:
Libanonveteranen met PTSS willen vijftien miljoen van Defensie
"Wij zullen de minister deze week aansprakelijk stellen namens de veteranen. De minister wordt uitgenodigd om het dialoog aan te gaan om een oplossing te realiseren voor de veteranen. Als de minister niet wil praten, resteert nog maar één weg; die naar de rechter", aldus Dolderman.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.