Jaar cel geëist voor 'hennepbedrijf' in boerderij Huis ter Heide

De hennepkwekerij werd op 5 november 2013 ontmanteld (Rechten: archief RTV Drenthe)
De hennepkwekerij werd op 5 november 2013 ontmanteld (Rechten: archief RTV Drenthe)
HUIS TER HEIDE - Een 33-jarige man uit Katwijk die een grote hennepkwekerij had in een boerderij in Huis ter Heide, hoorde vandaag een jaar cel tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
"Dit was geen gewone kwekerij, maar een hennepbedrijf", zei de officier van justitie vandaag over de grote hennepkwekerij die de politie
in de boerderij aan de Kolonievaart. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt.

'Hij leefde tussen de hennep'

In het pand waren meerdere kweekruimten ingericht met in totaal 3.650 planten en bijna duizend hennepstekken. "Hij leefde tussen de hennep", aldus de officier.

Dood in de greppel

Toen de Katwijker werd aangehouden, verklaarde hij dat het niet zijn keuze was geweest om de kwekerij aan te leggen. “Ik werd gedwongen door mensen die me daar hadden gelokaliseerd. Als ik niet zou meewerken, zou ik dood in een greppel belanden”, vulde hij in de rechtszaal aan.

Achterlaten

De man was naar eigen zeggen juist naar Drenthe verhuisd om de problemen die hij in het westen had gehad, achter zich te laten. Daar werd de man begin 2013 ook veroordeeld voor het kweken van hennep. Hij kreeg toen 120 uur werkstraf. Dat de stroom illegaal werd afgetapt, wist de Katwijker naar eigen zeggen niet. De officier van justitie geloofde daar niets van, omdat de man een technische achtergrond heeft.

340.000 euro verdiend

Hoewel de officier te bewijzen vindt dat hij in ieder geval tussen 1 oktober en 5 november zijn hennepbedrijf had, gaat ze er vanuit dat hij er al vele maanden mee bezig was en in totaal drie keer heeft geoogst. Ze stelt dat hij daar bijna 340.000 euro mee heeft verdiend en dat hij dat geld moet terugbetalen aan de staat. Over die zogenoemde ontnemingsvordering wordt later een aparte rechtszaak gevoerd.

Twee jaar op de plank

De man heeft zes weken in voorarrest gezeten. Inmiddels is hij terugverhuisd naar de Randstad. De officier eiste een deels voorwaardelijke straf, omdat de zaak twee jaar bij het Openbaar Ministerie op de plank heeft gelegen nadat het politieonderzoek was afgerond.
Op 23 februari beslist de rechtbank of de Katwijker opnieuw de cel in moet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.