Homoseksuele asielzoeker in Drenthe doet twee zelfmoordpogingen na geweld en bedreiging

ASSEN - Bij het drie maanden geleden opgerichte LGBT Asylum Support, dat asielzoekers ondersteunt die te maken hebben met discriminatie vanwege hun geaardheid, zijn meer dan 60 incidenten gemeld. Dat zegt Sandro Kortekaas, oprichter van LGBT Asylum Support.
De helft van de meldingen komt uit het Noorden, waarvan de meeste uit Ter Apel en Bellingwolde. In Drenthe is een incident bekend in Hoogeveen, maar dat is meteen ook een heel "dramatisch signaal", zegt Kortekaas.

Aanval

Het gaat om Vano, een gefingeerde naam. Hij is gevlucht uit een land in de voormalige Sovjet-Unie. Vano is vijf maanden in Nederland en heeft in vier verschillende asielzoekerscentra gezeten. In Gilze, een dorp in Noord-Brabant, werd hij aangevallen door meerdere asielzoekers.
"Ik werd in elkaar geslagen, bijna gewurgd. Eén van hen probeerde me te vermoorden. Ik ben in mijn ondergoed naar buiten gerend en heb me verstopt in het bos in het donker terwijl het een koude novembernacht was. "
Vano meldde dit bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maar kreeg geen gehoor. "Als ik naar de politie zou gaan dan dreigden enkele COA medewerkers dat ik terug zou worden gestuurd naar Ter Apel en dat mijn procedure dan weer van voren af aan zou beginnen."

Ook discriminatie Hoogeveen

Hij wordt overgeplaatst naar Hoogeveen, maar ook daar voelt hij zich onveilig. "Medebewoners van het azc zeiden dat ik een stuk schapenstront was. Dat de enige plek die ik verdiende het toilet was."
Vano moest drie maanden wachten voordat hij in aanmerking komt voor psychologische hulp. Hij doet twee keer een poging tot zelfmoord. "Ik dacht dat mijn einde mij zou verlossen van alle pijn die ik had."
Hij wordt weggehaald uit het asielzoekerscentrum in Hoogeveen door Sandro Kortekaas, die van Vano's situatie hoort via een gemeenschappelijke vriend. Kortekaas brengt hem onder bij Assenaar Bas Remmers, zelf ook homo. "Ik heb zelf nooit problemen ondervonden. Als iemand in zo'n ernstige situatie zit, moet er iemand handelen en dat was ik dus", aldus Remmers.

Speciale opvang nodig

Om problemen in de toekomst te voorkomen, werken LGBT Asylum Support, Humanitas en het COA samen aan het creëren van een opvangplaats voor kwetsbare asielzoekers.
Bij het COC, een vereniging voor de emancipatie van de LGBT-gemeenschap in Nederland, zijn in vier maanden 20 meldingen binnen gekomen uit het hele land. Een half jaar geleden ging het nog maar om twee gevallen. De belangenorganisatie staat al in de startblokken om voorlichting te geven over homoseksualiteit in asielzoekerscentra. Het wachten is nog op de aanvraag van het COA.
Sandro Kortekaas juicht voorlichting toe maar vindt dat te beperkt. "Je moet ook voorlichting geven op het gebied van godsdienst en ras. Alleen over homoseksualiteit vind ik te weinig."

Dubbele aangifte

Vano heeft inmiddels een dubbele aangifte gedaan, van de gebeurtenissen in Gilze en Hoogeveen. Hij hoopt volgende maand een verblijfsvergunning te krijgen. Dan wil hij graag studeren voor mensenrechtenadvocaat.
Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen verwijst naar het COA voor een reactie. En het COA wil niet ingaan op de zaak gezien de privacy. Over de kwestie zijn inmiddels ook al kamervragen gesteld.
Op 23 februari worden meer details gepubliceerd uit de aangifte van Vano in een artikel van Maarten Dallinga in Winq.
Noot: LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. In de Nederlandse vertaling is dat LHBT (lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.