Kamer debatteert over plannen voor dovenschool in Haren: 'We zijn gematigd positief'

Kentalis Guyot krijgt één miljoen euro subsidie per jaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kentalis Guyot krijgt één miljoen euro subsidie per jaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
HAREN - De toekomst van het doveninstituut Kentalis Guyot in Haren ligt vandaag in handen van de Tweede Kamer. Den Haag debatteert over bezuinigingsplannen van staatssecretaris Sander Dekker.
De staatssecretaris was van plan de één miljoen euro subsidie die het instituut jaarlijks krijgt, in te trekken vanaf 2017. Het volledig terugtrekken van de subsidie zou het voortbestaan van het internaat bedreigen.


Plannen aangepast

Uit schriftelijke vragen van Kamerleden, die Dekker heeft beantwoord, blijkt dat hij deels terugkomt op het plan.
"Daarin staat dat hij voor een deel van de kinderen wel subsidie wil blijven uittrekken. Daarbij gaat het om kinderen met een diplomagerichte leervorm, zoals bijvoorbeeld dagbesteding. Maar voor de andere kinderen wil hij de subsidie intrekken", zegt regiodirecteur Bert Klaas van Kentalis Guyot tegen RTV Noord..

'Gematigd positief'

De dovenschool hoopt dat de Tweede Kamer staatssecretaris Dekker ervan kan overtuigen dat het internaat van de school open moet blijven. "We zijn gematigd positief", aldus Klaas. "Er is een meerderheid in de Tweede Kamer die de subsidie voor álle kinderen, dus ook zonder diplomagerichte leervorm, in stand wil houden. Met een beetje geluk weten ze Dekker daar tijdens het debat van te overtuigen."
Op dit moment gaan er 110 leerlingen in Haren naar school. 35 van hen blijven doordeweeks in het internaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.