Bollenteler in Hijken druk met afvoer overtollig water

HIJKEN - Tachtig bunder bloembollen heeft bollenkwekerij Veninga in Hijken in de grond zitten. De bloemen moeten dit voorjaar gaan groeien en bloeien, maar de overvloedige regenval van de afgelopen weken kan de ontwikkeling van bol naar bloem flink in de weg zitten.
De bollen mogen niet onder water staan, en daarom zijn ze op de bollenkwekerij voorlopig vooral druk met waterafvoer. "We moeten de bollen van de tulpen en de lelies die nu in de grond zitten, zo goed mogelijk deze natte winter door zien te krijgen", zegt Marco Booiman van bollenkwekerij Veninga.

Afvoergeultjes

De tulpen en lelies zijn aangeplant op bouwland langs het Oranjekanaal op 350 meter lange en anderhalve meter brede bedden. Tussen die bedden liggen rijpaden, die op veel plaatsen gevuld zijn met water. Om dat water weg te krijgen worden met de hand allerlei afvoergeultjes gegraven.
Door de strijd tegen het regenwater ligt het reguliere voorjaarswerk op het land van de bollenkwekerij stil. Omdat het zo nat is kunnen percelen op dit moment niet opgeknapt en bewerkt worden.

Oogst niet in gevaar

Toch denkt Marco Booiman niet dat de oogst van de tulpen en lelies in gevaar komt. De bedden liggen nog niet onder water, de aangelegde waterafvoeren doen hun werk. Wel hoopt Booiman dat er gauw een periode van minder regen aanbreekt, zodat het normale werk op de bollenkwekerij kan worden hervat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.