Coevorden krijgt zonnepark: stroom voor drieduizend huishoudens

COEVORDEN - Coevorden krijgt een zonnepark op de locatie De Watering, het gebied tussen de N34 en Steenwijksmoer.
Vanmiddag ondertekenden de initiatiefnemers de overeenkomst met de gemeente. Het park gaat zo'n drieduizend huishoudens van stroom voorzien.

Zonnepanelen

In de jaren '90 kocht de gemeente de grond met het doel er een industrieterrein te vestigen. Maar daar stak het Rijk een stokje voor, de dure grond werd afgeboekt en kwam als landbouwgrond in de boeken en werd daarna verhuurd. In eerste instantie komt er nu op 20 hectare grond zonnepanelen te liggen. "Het past in ons streven naar meer duurzaamheid, we vinden het een mooi plan", aldus wethouder Jeroen Huizing.

Lokale ondernemers

De gemeente gaat de grond verhuren aan Ecotec World en Solarfields. Ook het Parkmanagement Coevorden en de Energiecoöperatie Coevorden hebben een rol. "Het is de bedoeling dat lokale ondernemers het park in onze opdracht gaan bouwen. Verder hopen we dat zo veel mogelijk burgers mee willen doen. Ze kunnen geld investeren en krijgen dan een mooie rente", legt Johan Boekema namens de partners uit.

Het grootste zonnepark van Drenthe?

Het is de bedoeling om begin 2017 met de daadwerkelijke bouw te beginnen. Het gaat om ruim 37.000 zonnepanelen, maar dat aantal kan nog groeien, zo denkt Boekema. "Er ligt nog een stuk grond dat eigendom is van een boer en we hebben goede gesprekken over een overdracht. Als dat lukt krijgt Coevorden het grootste zonnepark van Drenthe."

Niet minder windmolens

Het zonnepark gaat ongeveer even veel energie leveren als twee windmolens. Toch zal het park geen effect hebben op het aantal windmolens in Coevorden, zegt wethouder Huizing. "Dat staat de minister gewoon niet toe."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.