Aa en Hunze en Borger-Odoorn willen hoger beroep over windmolens

Een windmolenpark (Rechten: Pixabay.com)
Een windmolenpark (Rechten: Pixabay.com)
GIETEN/EXLOO - De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn willen in hoger beroep gaan tegen de uitspraak over de plaatsing van windmolens in de gemeenten.
De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn verloren vorige week een kort geding dat ze hadden aangespannen tegen het Rijk over de plaatsing van windmolens.
"Wij zijn zeer teleurgesteld over de uitspraak van vorige week", zegt wethouder Co Lambert van Aa en Hunze. Volgens hem is het een mager vonnis. "We denken dat er goede redenen zijn om een hogere rechter om een uitspraak te vragen."

Voorwaarden

Die redenen zijn volgens Lambert vooral technisch van aard. De gemeenten vinden dat minister Kamp onterecht gebruik maakt van een rijkscoördinatieregeling voor grote projecten, waardoor niet de regionale overheid, maar de landelijke overheid mag beslissen waar de windmolens komen. "Het project moet aan allerlei voorwaarden voldoen, voordat het Rijk zo'n windpark als één park mag zien. Wij zeggen dat niet aan die voorwaarden wordt voldaan."

Gemeenteraden

Volgende week woensdag buigt de gemeenteraad van Aa en Hunze zich over de zaak. Een dag later is het de beurt aan de raad van Borger-Odoorn. De gemeenteraden bepalen uiteindelijk of het hoger beroep er komt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.