Drentse brandweer heeft het relatief rustig

Weinig branden in Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Weinig branden in Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Drenthe zag vorig jaar weinig branden. 1600 keer rukte er in 2015 een brandweerploeg uit voor een brand. Dat komt neer op 1 brand op elke 158 gebouwen in de Drenthe.
Die cijfers zijn veel gunstiger dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het landelijk gemiddelde komt neer op één 'branduitruk' op elke 113 gebouwen. Het lijkt er vooral op dat de brandweer er in Drenthe goed in slaagt de loze meldingen eruit te filteren. In totaal kregen de Drentse brandweerploegen 2480 brandmeldingen.

In de kazerne gebleven

Bijna 900 keer, haast uitsluitend bij automatische brandalarmeringen, konden de wagens na een controletelefoontje in de kazerne blijven. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien gevallen van een automatische brandmelding loos alarm is.
Friesland, Brabant-Noord en Groningen hadden vorig jaar relatief gezien de minste branden. Van de 25 veiligheidsregio's die Nederland telt, staat Drenthe op plek 21 van meeste branden. Ter vergelijking: het Kennemerland, de streek rondom Haarlem, telde één brand per 71 gebouwen. Dat zijn meer dan twee keer zoveel branden.
Niet elke brand woedt in een gebouw. Natuurbranden en met name autobranden zorgen ook in specifieke periodes voor veel werk voor de brandweereenheden. Zulke gedetailleerde cijfers zijn niet beschikbaar.

Reactietijd blijft hoogste

De Drentse brandweer is wel de langzaamste van het land. De gemiddelde responstijd was in 2014 ook de hoogste van Nederland, met negen minuten en 42 seconden. In 2015 liep die tijd nog eens met twaalf seconden op.

Meeste branden per gebouw

1. Kennemerland 1 branduitruk per 71 gebouwen
2. Haaglanden 1 op 79
3. Rotterdam-Rijnmond 1 op 81

21. Drenthe 1 op 158
22. Noord en Oost Gelderland 1 op 171
23. Groningen 1 op 172
23. Brabant-Noord 1 op 172
25. Friesland 1 op 205
Bron: Regionale meldkamers en Basisadministratie gebouwen. Loos alarm, voor zover er niet uitgefilterd, is meegenomen in de telling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.