Ondernemers aan zet in terugkomst bruistaks Beilen

Het centrum van Beilen
(Rechten: Google Streetview)
Het centrum van Beilen (Rechten: Google Streetview)
BEILEN - Het is nu aan de ondernemers om met oplossingen en alternatieven te komen voor het verdwijnen van de bruistaks, oftewel de Bedrijven Investeringszone (BIZ). Dat zegt wethouder Gerard Lohuis van de gemeente Midden-Drenthe.
Begin dit jaar werd de BIZ, de speciale verplichte belasting voor centrumondernemers afgeschaft. Uit onderzoek onder de ondernemers bleek dat er onvoldoende draagvlak is voor de bruistaks. Hierdoor komt er geen 50.000 euro per jaar meer binnen. Ondernemers moesten jaarlijks tussen de 350 en 850 euro betalen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf.
Het geld werd gebruikt voor het onderhouden van een veilig en sfeervol centrum van Beilen. Ook werden evenementen als een Sinterklaasintocht uit dit potje betaald.

Lees ook:
Afschaffen van verplichte belasting voor ondernemers is 'enorme domper' voor centrum Beilen
Doorn in het oog
"Het is mij een doorn in het oog dat het uiteindelijk niet gelukt is om genoeg stemmen binnen te halen om de BIZ in leven te houden", zegt Lohuis. "Ik vind dan ook dat ondernemers nu eerst aan de bak moeten om zelf te bedenken hoe het verder zou kunnen."

Oplossing


"Wij hopen dat ondernemers en het bestuur gezamenlijk op zoek gaan naar een oplossing", zegt Anique Snijders van de VVD. De raadspartijen vinden de uitkomst van het draagvlak-onderzoek betreurenswaardig. "De leefbaarheid van het centrum van Beilen staat op het spel", aldus D66-raadslid Erjen Derks.

Verloedering

Marc Bosscha, voorzitter van de Stichting ondernemersfonds Centrum Beilen, die het geld van de stichting beheerde, liet eerder weten de afschaffing van de bruistaks een "enorme domper" te vinden. Bosscha is hiermee bang voor verloedering van het centrum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.