Kjeld Nuis pakt WK-zilver op 1.500 meter

Kjeld Nuis (archieffoto RTV Drenthe)
Kjeld Nuis (archieffoto RTV Drenthe)
SCHAATSEN - Kjeld Nuis uit Emmen heeft op het WK-afstanden het zilver gewonnen op de 1.500 meter.
De schaatser reed in het Russische Kolomna een tijd van 1.45,66. Zijn grootste concurrent en titelverdediger Dennis Joeskov uit Rusland pakte het goud. Hij reed een tijd van 1.44,13. Derde werd Thomas Krol uit Deventer in een tijd van 1.45,75.
Moeilijke wissel
Nuis had een snelle opening met 23.31. Na een moeilijke wissel met tegenstander Joey Mantia had Nuis toch een goede tussenronde. Nuis reed tot dan toe de snelste tijd. Hij was hiermee al zeker van een podiumplaats, omdat er nog maar één rit volgde.
Stuk gaan
"Voorrang is voorrang. Ik kwam van buiten. Dus ik ging niet aan de kant", zegt Nuis tegen de NOS over de moeilijke wissel. "Ik had er niet heel veel last van. Ik moest wel een slagje inhouden. Het laatste rechte stuk zat ik wel echt stuk." Mantia werd gediskwalificeerd voor de moeilijke wissel.
Eerste WK-medaille
Voor specialist Joeskov was het zijn derde wereldtitel op rij op de 1.500 meter. Dat is een unieke prestatie op de langebaan. Voor Nuis was het zijn eerste WK-medaille op de 1.500 meter. Hij pakte eerder drie WK-plakken op de 1.000 meter. Krol (23) behaalde zijn eerste podiumplaats ooit bij de wereldtitelstrijd.
Wereldbeker
Nuis verbrak in november in Salt Lake City op de 1.500 meter het Nederlands record. Met een tijd van 1.42,14 won hij voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd op de schaatsmijl. De blikvanger van Team LottoNL-Jumbo bleef daarna prima presteren in de wereldbeker met twee keer brons en een keer zilver op de 1500 meter.
Morgen rijdt Nuis nog de 1.000 meter.
Het tijdschema
zaterdag:
15.45 uur: 1.000 meter: Kjeld Nuis
17.32 uur: ploegenachtervolging: Marije Joling (reserve)
zondag
13.14 uur 1.500 meter; Marije Joling (reserve)
15.37 uur: massastart; Janneke Ensing

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.