Hoogeveen heeft weer een Trommelslager

HOOGEVEEN - Bijna een jaar nadat het beeld 'De Trommelslager' verdween van zijn sokkel in Hoogeveen, heeft de gemeente een replica van het beeld geplaatst. Onder begeleiding van veel tromgeroffel heeft wethouder Erik Giethoorn het kunstwerk vanmiddag onthuld in de Kleine Kerkstraat.
Als feestelijke omlijsting liepen vanaf 13.30 uur trommelslagers door het centrum van Hoogeveen.

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Voor de gemeente is het beeld erg belangrijk, omdat de Hoogeveense traditie van de trommelslagers sinds januari vorig jaar op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. "De Trommelslager hoort bij de traditie van Hoogeveen. Daarom moest De Trommelslager hier weer een mooi plekje krijgen," licht wethouder Giethoorn toe.
Gewild roofgoed
Het origineel van De Trommelslager dat in 1997 werd geplaatst bij de Nederlands Hervormde Kerk is twee keer gestolen. De eerste keer was in november 2006. Toen werd het beeld ongeveer een maand later teruggevonden in een sloot in de Hoogeveense wijk Wolfsbos.
Op 1 april vorig jaar werd het beeld echter opnieuw gestolen. Even ging de gemeente uit van een 1 aprilgrap, maar het origineel van De Trommelslager is nooit terug gevonden.
Boevenpreventie
Kunstenaar Wessel de Ruijter uit Meppel heeft de replica gemaakt. Johan Sterenberg, de maker van het origineel, is overleden. Om te voorkomen dat deze Trommelslager opnieuw gestolen wordt heeft kunstenaar De Ruiter het beeld extra beveiligd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.