Het Drentse Landschap fel tegen windmolens: 'Landschap, natuur en stilte koesteren'

Eric van der Bilt schreef een open brief (Rechten: archief RTV Drenthe)
Eric van der Bilt schreef een open brief (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - "Als Provinciaal Landschap zijn wij mordicus tegen de bouw van windmolens in Drenthe." Dat schrijft Eric van der Bilt, directeur van Stichting Het Drentse Landschap, in een open brief in De Volkskrant.
Hij reageert daarmee op een artikel van Martin Sommer van vorige week zaterdag in die krant. Volgens Van der Bilt wordt daarin de suggestie gewekt dat natuurbeschermers onverschillig zijn over de plaatsing van windmolens in Drenthe.
'Horizonvervuiling'
"Als directeur van de Stichting Het Drentse Landschap moet ik dit met klem tegenspreken", schrijft hij. Van der Bilt zegt te begrijpen dat er alternatieven moeten komen voor fossiele brandstoffen, maar hij wil wel opkomen voor het landschap.
Volgens Van der Bilt is toeristische recreatie een van de weinige economische sectoren die in Drenthe groeien. "Ons harmonieuze landschap, de natuur en de stilte zijn ons 'unique selling point' en dat moeten we koesteren. Niet bederven via horizonvervuiling die de gigawindmolens veroorzaken", stelt hij.

'Kwetsbaar gebied'
Daarnaast schrijft hij dat Drenthe sociaal-maatschappelijk en economisch gezien een kwetsbaar gebied is. Volgens hem krijgen mensen het gevoel te worden afgeschreven door de windmolenplannen. Hij noemt het schandalig dat er een negatieve houding zou zijn ten opzichte van het Drentse toekomstperspectief.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.