Stichting Sociaal Oosterhesselen wil duidelijke afspraken tussen gemeente en COA

Het voormalige conferentieoord De Klencke (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Het voormalige conferentieoord De Klencke (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
OOSTERHESSELEN - Stichting Sociaal Oosterhesselen wil dat de gemeente Coevorden duidelijke afspraken maakt met het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers over het contract voor een asielzoekerscentrum.
Dat schrijft de stichting in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.
Geleidelijke instroom
Sociaal Oosterhesselen verwijst naar een raadsvergadering eerder deze week. Tijdens die vergadering bleek dat het COA het contract nog op enkele punten wilde wijzigen. Volgens een gemeentewoordvoerder wil het COA sommige bepalingen in de bijlage opnemen, in plaats van het contract. Het gaat onder meer om de bepaling van de geleidelijke instroom.
Sociaal Oosterhesselen zegt het jammer te vinden dat zij die informatie via de media moesten vernemen.
'Uiterst belangrijk'
"Voor ons dorp zijn juist deze bepalingen uiterst belangrijk", schrijft voorzitter Trijntje Zwart. "Om ze de juiste juridische kracht te geven hebben wij ze uiteraard liever in de bestuursovereenkomst."
Sociaal Oosterhesselen zegt ervan uit te gaan dat de bepalingen dezelfde juridische status krijgen wanneer die opgenomen worden in de bijlage. De gemeente zei eerder deze week dat het voor de rechtsgeldigheid niet uitmaakt. "Zowel onder het contract als de bijlage staan de handtekeningen", stelde een woordvoerder toen. Social Oosterhesselen meent dat er toch risico's zijn verbonden aan bepalingen in bijlagen.
'Expliciet verwijzen'
Sociaal Oosterhesselen wil dat de gemeente in de overeenkomst met het COA verschillende zaken opneemt. Zo wil de stichting onder meer dat vermeld wordt dat de bijlagen een onlosmakelijk onderdeel zijn van de overeenkomst en dat er expliciet moet worden verwezen naar de bijlage.
Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste asielzoekers terecht kunnen in het voormalige conferentieoord De Klencke.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.