De hoogte- en dieptepunten van bijna 50 jaar WKE

VOETBAL - Met het faillissement van WKE komt er na bijna vijftig jaar een einde aan de roemruchte voetbalclub in Emmen.
WKE is onlosmakelijk verbonden met het woonwagenkamp in Emmen en kent veel oud-spelers uit de families Wolters en Oosting. Bewoners van het kamp speelden in de jaren '50 en '60 mee met het bedrijvenvoetbal in die plaats. Uiteindelijk werd Woonwagen Kamp Emmen op 14 juni 1966 officieel opgericht, onder meer door de in 2013 overleden Hendrik Wolters, ook wel bekend als Grote Geert. Het sportpark aan de Sluisvierweg werd in 2007 naar hem vernoemd.

Sportieve successen

De club boekte successen en promoveerde verschillende keren. Vanaf halverwege de jaren '70 kwamen ook steeds meer voetballers van buiten het kamp bij WKE spelen. WKE promoveerde uiteindelijk naar de hoofdklasse. Op enkele degradaties na, speelde de club altijd in de hogere klassen. Sinds het seizoen 2011/2012 speelden de oranjehemden in de topklasse.

Algeheel amateurkampioen

Het belangrijkste hoogtepunt was twee jaar daarvoor. Op 20 juni 2009 van dat jaar werd WKE algeheel kampioen van de amateurs. De wedstrijd werd een uit een jongensboek. In de heenwedstrijd verloor WKE nog met 1-0 van Rijnsburgse Boys, maar de return op Sportpark Grote Geert werd een heuse thriller. De club boog een 0-2 achterstand binnen vijf minuten om in een 3-2 voorsprong.
In de verlenging die daarop volgde scoorden beide clubs nog een keer: een penaltyserie volgde. WKE en Rijnsburgse Boys misten allebei de eerste drie strafschoppen. Uiteindelijk werd toenmalig doelman Raymond Beukeveld de ultieme held van de dag. Hij stopte de beslissende penalty en WKE werd gekroond tot amateurkampioen.

Financiële problemen

WKE kende de laatste jaren financiële problemen. In 2014 werd de club nog van de ondergang gered. In dat jaar moest WKE een bedrag van 200.000 euro betalen aan de Belastingdienst om van een belastingschuld af te komen. Dat geld werd bij elkaar gehaald na benefietacties en hulp van sponsoren.
In maart 2015 kwamen er opnieuw lijken uit de kast: WKE kon de spelers van de eerste selectie niet langer betalen. Verschillende spelers kozen ervoor om naar een andere club over te stappen. Uiteindelijk kregen de spelers toch een klein contractje.

Januari 2016

Vorige maand vroeg WKE zelf het faillissement aan. Toenmalig voorzitter Willem Zwikker vertelde tijdens een ledenvergadering dat de club maandelijks ruim 28.000 euro moest ophoesten, terwijl er nauwelijks inkomsten zouden zijn. Daarnaast hing de club een forse claim van de Belastingdienst boven het hoofd. Hoe hoog dat bedrag was, wilde Zwikker niet zeggen. Zwikker gaf daarna aan af te treden.
Die woensdag kreeg een bizarre wending. Kort na de aankondiging van Zwikker, diende een opvolger zich aan: Tjeerd Boonstra. "Ik kon het niet laten gebeuren", zei hij toen. "Het geld gaat er komen. Dat lukte ons de vorige keer, dus nu ook. Daar vertrouw ik op."
Faillissement
Op 16 februari sprak de rechtbank in Assen het faillissement uit. WKE gaf aan in hoger beroep te gaan, maar trok dat vandaag alsnog in.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.