Enise B. ook in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel

LEEUWARDEN - Enise B., de vrouwelijke helft van het gangsterduo, moet 12 jaar de cel in. Dat heeft het Hof in hoger beroep besloten. B. was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie en het vonnis van de rechtbank in Assen begin vorig jaar.
Enise B. en haar partner Marcos van der P. trokken als gansgterduo begin 2014 door Drenthe, Twente en Noord-Brabant. Ze maakten zich onder meer schuldig aan afpersing, zware mishandeling en ontvoering. Marcos kreeg 16 jaar cel van de Asser' rechtbank en ging niet in hoger beroep. Enise wel, omdat ze vond dat bij een vrouw uit Meppel die het duo gevangen hield niet zij maar Marcos de vrouw heeft gestoken waardoor de vrouw levensgevaarlijk gewond raakte.

Actieve rol

Het gerechtshof vindt dat B. een actieve rol had bij de reeks misdaden. Haar rol doet volgens het hof niet onder voor die van P. Dat B. de vrouw niet gestoken heeft, doet volgens de rechter niets af aan de ernst van het misdrijf en de samenwerking. Bovendien vindt het Hof -net als de Asser' rechtbank- dat B. bewust het risico heeft genomen dat de Meppeler' vrouw die gewond werd achter gelaten bij de Oostvaardersplassen in Lelystad had kunnen te komen overlijden.
Volgens het Hof handelde Denise B gewetenloos en verplaatste ze zich totaal niet in de slachtoffers. Het hof rekent B. vooral aan dat ze haar daden met Marcos van der P. deels pleegden in de veilig geachte woon,- en leefomgeving van de slachtoffers. "Sommigen hebben doodsangsten uitgestaan" aldus de voorzitter van het Hof.

Cassatie?

Advocaat Peter Plasman van Enise B. weet nog niet of hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad. "Als ik dat doe zal de straf hetzelfde blijven, ik kan alleen vragen of het Hof de zaak juridisch goed heeft behandeld. Het Hof heeft bij de voorwaardelijke opzet van de poging tot doodslag steeds alle gevolgen van de handelingen van Enise B. bij elkaar opgeteld, ik wil graag dat de gevolgen van iedere handeling afzonderlijk worden bekeken."

Spoor van geweld

Samen met Marcos van der P. liet Enise B. een spoor van geweld achter in op hun tocht door Nederland. De rooftocht begon in Echten. Daar ontvoerde het duo een man.
Later die dag sloeg het tweetal toe in Meppel. Ze ontvoerden een vrouw die 's nachts werd achtergelaten in een bos in Lelystad. B. zou de vrouw met een pan op haar hoofd hebben geslagen, Van der P. stak de bewoonster driemaal in haar lies toen zij weigerde haar pincode te geven.
Vervolgens brak het duo in bij een vakantiewoning in het Brabantse Lage Mierde waarbij ze bewoners vasthielden en mishandelden.
Op een camping bij Enschede schoten ze op een man die hen betrapte bij een inbraak en vervolgens gijzelden ze een gezin inclusief grootouders in een boerderij. De vader van het gezin werd gedwongen het duo naar Duitsland te brengen.
Uiteindelijk werd het gangsterduo na een klopjacht in Duitsland aangehouden.

Poging doodslag

B. heeft bijna alle misdaden die haar worden verweten bekend, alleen de poging tot doodslag op de vrouw in Meppel spreekt zij tegen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.