Cultuurnota provincie biedt grote musea meer zekerheid

Gedeputeerde Ard van der Tuuk en Jan Albert Westenbrink van Marketing Drenthe  met de cultuurnota.
Gedeputeerde Ard van der Tuuk en Jan Albert Westenbrink van Marketing Drenthe met de cultuurnota. © RTV Drenthe / Steven Stegen
ASSEN - De vijf belangrijkste musea in Drenthe hoeven niet meer jaarlijks bij de provincie aan te kloppen voor subsidie. Gedeputeerde Ard van der Tuuk wil de vijf de komende vier jaar zekerheid bieden.
Het gaat daarbij om het Drents Museum in Assen, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het Hunebedcentrum in Borger en museum De Buitenplaats in Eelde.

Rust

"We willen de onzekerheid over de financiering wegnemen. Rust is belangrijk, zodat de focus kan liggen op het eigenlijke werk", zei gedeputeerde Van der Tuuk bij de presentatie van de cultuurnota.

Niet nadelig voor kleinere musea

Het totale budget voor kunst en cultuur gaat niet omhoog. Toch is de zekerheid die nu aan de grote vijf wordt geboden niet nadelig voor de vele kleinere musea, zo zegt Van der Tuuk. "We schuiven meer geld richting de musea en minder naar vrije projecten en eenmalige evenementen. Verder komt er voor de kleinere musea weer een eigen consulent. Die kan helpen bij allerlei praktische zaken, bijvoorbeeld het bouwen of onderhouden van de website."

Andere initiatieven

De provincie gaat ook andere culturele initiatieven weer steunen, maar de betrokken organisaties moeten daarvoor nog wel concrete plannen indienen. Het gaat onder andere om de PeerGrouP, garage TDI en het Drents Jeugdorkest. Ook het bevrijdingsfestival en Zomerzinnen mogen op steun rekenen.

Bibliotheken

Speciale aandacht in de cultuurnota is er voor de bibliotheken. Van der Tuuk ziet met lede ogen aan hoe gemeenten bezuinigen op leeszalen en hoe er al een aantal bibliotheken is verdwenen. De provincie wil kijken of bibliotheken een bredere rol in de samenleving kunnen krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.