Advocaat vader Sharleyne: Jeugdzorgbeleid moet compleet over de kop

HOOGEVEEN - De rechten van het kind moeten in de wet worden vastgelegd, zegt Liesbeth Poortman naar aanleiding van de dood van Sharleyne. Het meisje uit Hoogeveen viel vorig jaar vlak na haar achtste verjaardag van een flat.
Sharleyne werd jarenlang verwaarloosd door haar moeder. Dat bleek gisteren uit een uitzending van het VARA-televisieprogramma ZEMBLA. Poortman is de advocaat van de vader van Sharleyne.
Volgens Poortman klopt het jeugdzorgbeleid in Hoogeveen niet. Een stroom van meldingen bij de jeugdzorginstellingen door de politie, de vader, de buren, de woningbouwvereniging en ook de school veranderde niets aan de situatie van Sharleyne.
Overheid nalatig
"Het is een aaneenschakeling van nalatigheid", aldus Poortman. "In een periode van drie jaar is er vrijwel niets gebeurd en het Centrum Jeugd en Gezin heeft niet adequaat ingegrepen." Het Centrum Jeugd en Gezin valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente.
Volgens Poortman moet daarom om te beginnen het jeugdzorgbeleid op de schop. "In het beleid focussen we ons op degene die de problemen veroorzaakt. In dit geval was het beleid gericht op de alcoholproblematiek van de moeder en het huiselijke geweld. Maar eigenlijk zou de veiligheid van het kind centraal moeten staan."
De jeugdhulpverlening zou volgens de advocaat meetinstrumenten moeten ontwikkelen die automatisch een verwijzing naar kinderbeschermingsinstanties opleveren als er een grens is overschreden.
Loskoppelen van de hulpverlener
"Je moet het loskoppelen van de inschatting van de hulpverlener. Het alcoholmisbruik van de moeder had dan bijvoorbeeld het Centrum Jeugd en Gezin automatisch moeten brengen bij het Bureau Jeugdzorg", aldus Poortman. "Want dat bureau kan een onder toezichtstelling uitspreken en het kind bij de moeder vandaan halen."
Kind centraal stellen
De jeugdhulpverlening in Hoogeveen volgde daarentegen de uitgangspunten van het Eén gezin, één plan-overleg. Het kind werd niet uit huis gehaald, maar de moeder moest weer op de rails worden gezet en iedereen zou daaraan werken. Sharleyne's problemen stonden niet centraal, ook niet toen bleek dat haar moeder afspraken stelselmatig niet nakwam.
Onder andere de Inspectie voor de Jeugdzorg onderzoekt nu de rol van alle betrokken instanties en overheden. De bevindingen komen naar verwachting over een maand naar buiten.
Misstanden stoppen
"Er is om de zoveel tijd een geval als die van Sharleyne", zegt Poortman. "Haar vader gaat nu een rechtszaak tegen de gemeente beginnen, omdat hij hoopt dat dit soort misstanden stoppen."
Poortman hoopt dat de rechtszaak aanleiding is om het beleid en de wetgeving echt te veranderen. "Kijk nou eens door de bril van een kind en niet door de bril van de ouder of de verzorger. Hoe kunnen we die rechten van kinderen veel concreter maken? Zodat de hulpverlener er wat mee kan, maar ook het kind zelf. Of de moeder het nou wil of niet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.