Veel nieuwe ideeën voor koloniecentrum Frederiksoord

FREDERIKSOORD - De Maatschappij van Weldadigheid heeft de afgelopen dagen veel ideeën binnengekregen voor de invulling van het Koloniecentrum. Sinds kort is de Maatschappij eigenaar van het pand.
Het gaat om het voormalige Inforium in Frederiksoord. Het pand wordt, samen met de voormalige tuinbouwschool, gezien als de rotte kies van het koloniedorp. Het pand staat al jaren leeg. En de voormalige tuinbouwschool is ook in verval geraakt. Al jaren probeert de Maatschappij het in handen te krijgen om er een bezoekerscentrum van te maken.

Inventaris is er nog

Met hulp van de provincie Drenthe is dat gelukt. Er is inmiddels een projectbureau opgericht. En nu is het zaak om er nieuwe plannen voor te maken. Het gebouw is de afgelopen weken van binnen schoongemaakt. De vorige eigenaar, Grontmij en Friso Bouw, hebben de inventaris laten staan. Tafels, stoelen, keukeninventaris en nog veel meer.
Volgens directeur Jan Mensink zijn er ideeën, maar staan die niet vast. "Horeca komt er in, een tentoonstelling van de Maatschappij van Weldadigheid en je kan er straks stamboomonderzoek doen. Het moet op een moderne interactieve manier". Van de provincie Drenthe heeft de Maatschappij een bijdrage gekregen om het Koloniecentrum te verbouwen. Mensink hoopt uit andere fondsen ook geld bij elkaar te krijgen om plannen uit te voeren.

Lees ook:
Inforium Frederiksoord krijgt naam Koloniecentrum

Tuinbouwschool heeft geen prioriteit

Ook de terreinen van de voormalige tuinbouwschool worden aangepakt. "Maar dat heeft voor ons eerst geen prioriteit. Eerst het Koloniecentrum". De huidige gebruiker van de terreinen van de tuinbouwschool, stichting Oranjeborg, is op dit moment bezig om te verhuizen naar Havelte. Aan de rand van het terrein worden in ieder geval nieuwe koloniewoningen gebouwd.
De inwoners van Frederiksoord en omgeving is gevraagd om ideeën in te sturen. Die ideeën komen voor een deel overeen, zegt Jan Mensink. Volgens de bewoners moet onderwijs en educatie een grote rol gaan spelen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.