'Sommige kinderen uit Centraal-Afrika hebben nog nooit van een tandarts gehoord'

ORANJE - Een grote stoel, felle lamp, glimmende instrumenten en een stuur: de tandartsbus. Het is een vrijwel volwaardige tandartspraktijk op wielen. Hij staat bij de basisschool van Jade Zorggroep bij de vluchtelingenopvang in Oranje.
Asielzoekerskinderen van de school kunnen er, vaak voor het eerst in hun leven, terecht bij een tandarts.

Eerst alleen kijken

"Het gaat eerst om een proefproject", vertelt projectleider Sebastian Schreijer. De bus gaat langs bij verschillende asielzoekersscholen en in totaal is het doel dat zevenhonderd kinderen plaatsnemen in de tandartsstoel. "De eerste keer kijken we alleen in de mond. We gaan niet gelijk met fluor en poetsinstructies aan de slag. Daarvoor maken we een vervolgafspraak."

Nooit naar de tandarts

Spanjaard Muhammed El-Hachem werkt in de bus. Hij vertelt over het vervolg: "Eerst moeten we een simpele controle doen, gebitsreiniging en vooral uitleg geven over goed poetsen. Want, veel mensen uit bijvoorbeeld Eritrea en Somalië zijn nooit bij een tandarts geweest. Daarna doen we vullingen, wortelkanaalbehandelingen en trekken."

Beugel

Mahmut (15) is een van de leerlingen die de bus bezoekt. Bang voor de tandarts is hij niet: "Thuis in Syrie ging ik ook naar de tandarts, daar kreeg ik zelfs een beugel. Ik ben blij dat de school dit geregeld heeft."

Groot verschil

Tot een paar jaar terug was Syrië een goed ontwikkeld land, weet projectleider Schreijer: "Syrische kinderen lopen op het gebied van mondzorg vaak maar een paar jaar achter. Dat is een groot verschil met kinderen uit Centraal-Afrika die soms nog nooit van een tandarts hebben gehoord. De staat van hun gebit is soms wel ernstig."

Projecten

Voor het Jade College in Smilde, waar de bus gisteren stond, is het een van de vele projecten om asielzoekerskinderen kennis te laten maken met het leven in Nederland. Zo krijgen ze ook zwemles en binnenkort verkeersles. "We kijken altijd waar behoefte aan is en waar we kinderen verder mee helpen", vertelt Joke Tuytel van de school. "Dat is onze drijfveer. We willen ze zoveel mogelijk meegeven voor de toekomst."

Twee vliegen

Aardige bijkomstigheid van de bus is de mogelijke oplossing van een Nederlands probleem: een tekort aan tandartsen. Twee vliegen in één klap dus. Projectleider Schreijer: "Europese tandartsen krijgen een cursus Nederlands en doen zo ervaring op in ons land. Straks kunnen zij in een eigen praktijk aan de slag in Nederland."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.