Nieuw album Daniël Lohues is 'een soort muzikale selfie'

ERICA - "Eigenlijk ging het heel vlotjes", zegt Daniël Lohues over het maken van zijn nieuwe album AOSEM.
Vanaf vandaag is de nieuwe cd van de muzikant uit Erica verkrijgbaar, vol met Drentstalige liedjes over alledaagse gebeurtenissen uit het leven van Lohues zelf.

Eigen

Over het genre van de cd kan Lohues kort zijn. "Eigenlijk is het van alles door elkaar. Eén genre heb ik niet." Volgens de Drentse zanger zijn het nummers in het genre popmuziek met drums, bas, gitaren en piano's.
Lohues vertelt op Radio Drenthe dat het nieuwe album qua stijl weer zeer herkenbaar is. "De liedjes en de muziek, die zijn zoals mensen van mij gewend zijn. Ik heb ooit een keer een uitstapje gemaakt naar de blues met de Louisiana Blues Club. Dat was mooi, maar dat ligt alweer jaren achter me."

De titel: AOSEM

"Ik was in Amerika en iemand vroeg mij wat ik er deed. Ik rijd hier een beetje rond, zei ik, een beetje op adem komen. 'Awesome!' zei die man. Aosem ja! En toen had ik meteen een titel voor de plaat." En zo werd het geweldige ('awesome') idee geboren, om er 'Aosem' (adem in het Drents) van te maken.

Foto op albumhoes

De foto op de albumhoes is gemaakt door Lohues in een hotel in Saint Paul in Amerika. "Ik reed elke dag honderden mijlen. Ik zat met de benen op de poef in de hotelkamer." Later zag Lohues dat het een mooie foto was.
"Bij deze plaat heb ik heel veel dingen zelf gedaan. Veel zelf gespeeld en ook zelf voor de foto's gezorgd. Een soort muzikale selfie is dit album eigenlijk." Lohues schrijft altijd al zijn eigen teksten, componeert alle muziek, maar op AOSEM speelt hij nu dus grotendeels ook de instrumenten.

Theatertour

Met het nieuwe album doet Lohues ook weer de theaters aan. Ook dat doet hij in zijn eentje, nadat hij enkele jaren met Guus Strijbosch (contrabas) en Bernard Gepken (snaarinstrumenten) heeft rond getoerd. "Dat is fijn."
Tijdens de voorstellingen in het theater vertelt Lohues een verhaal. "Daar zitten oude liedjes in, maar natuurlijk ook nieuwe liedjes van AOSEM. Het is heel klein. Het gaat over hele kleine dingen, maar ook over hele grote dingen. Het gaat over het vergaan van de wereld ooit, tot de appeltjes aan de boom in de lente."
De eerste single van de cd wordt ' De zunne en de maon'. Op 1 januari bracht Lohues al het nummer 'Waor gaon we naortoe' in omloop, als opwarmer voor zijn nieuwe album.

Negende soloalbum

Daniël Lohues, die in 1994 de band Skik oprichtte en hits scoorde met onder meer Op Fietse en 't Giet zoas 't giet, brengt met AOSEM zijn negende soloalbum uit. Ook bracht hij twee cd's uit met The Louisiana Blues Club. Hij produceerde in 2009 het album Cat's Lost van Cuby + Blizzards en werkte onder meer mee aan het eerste album van The Common Linnets.

Onderscheidingen

Lohues kreeg voor zijn werk tot nu toe ondermeer onderscheidingen als een Zilveren Harp, Edison, Annie MG Schmidt prijs, hij werd Ere Burger van de gemeente Emmen, ontving de Culturele Prijs van Oost Nederland, en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste blues- en rockgitarist van de Benelux. Kort geleden won Lohues samen met Ilse de Lange en J.B. Meijers van The Common Linnets nog een Musical Award, voor het schrijven van muziek voor de musical De Tweeling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.