Film van jongeren uit Assen is bijna klaar voor de bioscoop

ASSEN - Hij is bijna af, de speelfilm Skinny Love van drie jongeren uit Assen. De zelf geschreven, gefilmde en gemonteerde speelfilm gaat over twee weken in première in de bioscoop.
De jongeren kregen voor het project subsidie van de provincie Drenthe.
Sinds de basisschool
De vrienden Tom Dik, Willem Wollinga en Rick de Groot maken al sinds de basisschool samen films. Dat begon met korte filmpjes met playmobilpoppetjes. Inmiddels zijn ze achttien jaar oud en maken ze anderhalf uur durende speelfilms met daarin acteurs.
Lesbisch
Skinny Love vertelt het verhaal van een meisje dat wordt gepest omdat ze lesbisch is. De titel verwijst naar het lied Skinny Love van zangeres Birdy. Tom kreeg inspiratie voor het schrijven van de film, toen hij het nummer hoorde.

Budget

Voor eerdere films van het drietal was nauwelijks budget. Die werden gemaakt van geld dat de jongens voor hun verjaardagen hadden gekregen. Voor Skinny Love was er meer geld. De provincie Drenthe gaf 5000 euro subsidie uit een potje voor kunst en cultuur. Dit omdat het filmproject jongeren hun culturele talenten liet ontwikkelen.
Het geld werd onder meer gestoken in apparatuur. Ook kon er op duurdere locaties worden gefilmd, zoals in een rijdende NS-trein. Daarvoor moest een dure vergunning worden betaald.
De eerdere film Solidariteit van het drietal haalde ook al de bioscoop. "Omdat we toen de grote zaal helemaal uitverkocht hadden, zei de directeur van de Nieuwe Kolk al gelijk: 'Jullie volgende film wil ik weer in de bioscoop.'"
De nieuwe film gaat op 10 maart in première en wordt daarna nog een keer vertoond.
'We zien wel wat we gaan doen'Of er een vervolg komt op de speelfilm is de vraag. Het maken van Skinny Love duurde ruim twee jaar en leverde de jongens soms werkweken van zestig uur op. Ze deden dat naast hun middelbare school. Nu staan ze op het punt te gaan studeren.
"Om verder te groeien moet je er nog meer tijd in steken. Dat is moeilijk als je een nieuwe opleiding begint", legt Willem uit. "We willen wel wat kleine dingetjes blijven doen", zegt Tom. "We zien wel wat we gaan doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.