Camping Vlieghuis vecht voor voortbestaan: 'Zuivelfabriek is nekslag'

Archieffoto van een camping (foto RTV Drenthe)
Archieffoto van een camping (foto RTV Drenthe)
VLIEGHUIS - De Raad van State onderzoekt of zuivelbedrijf Katshaar in Vlieghuis wel thuishoort in het stille buitengebied van Coevorden. De eigenaar van de naburige Camping De Vlinder vindt in ieder geval van niet.
Jannie van Essen noemt de fabriek zelfs de nekslag voor haar camping. Door de herrie van de koeltorens en het niet aflatende vrachtwagenverkeer, komt er nauwelijks nog een kampeerder op de camping, zei Van Essen tijdens de rechtszaak over het uitbreidingsplan van Katshaar.
Yoghurt
Katshaar begon ooit als zuivelboerderij, maar veranderde in een fabriek met een jaarlijkse yoghurtproductie van 82.000 ton. Zowel de gemeenteraad van Coevorden als de provincie Drenthe heeft geen probleem met de zuivelfabriek. Maar Van Essen wel.
"De gemeente Coevorden heeft ons in 2004 een loer gedraaid. Toen wij de camping kochten, moesten de plannen voor de verdere uitbreiding van de fabriek al bekend zijn. De gemeente heeft ons niets verteld en ook de vorige eigenaar van de camping, die er ook van moest weten, hield zijn mond. Wij kochten de camping en na een aantal illegale uitbreidingen van de zuivelfabriek wordt nu alles gelegaliseerd."

Geluidmetingen

De Raad van State wilde weten of Coevorden wel rekening heeft gehouden met de belangen van de camping. "We hebben vorig jaar een keer geluidmetingen gedaan en gaan binnenkort weer een keer geluid meten,” zei de gemeentewoordvoerder tegen de raad. De directeur van Katshaar bezwoer dat de vrachtwagens 's avonds en 's nachts alleen richting Schoonebeek afslaan en niet richting Coevorden.
Van Essen ontkende dat en benadrukte dat er wel degelijk vrachtwagens langs de camping denderen. “Afgelopen zondag nog vijf tankwagens voor zeven uur ’s ochtends, terwijl er voor zevenen maar drie zijn toegestaan.”
Belvédèregebied
De Raad van State onderzoekt nu of een zuivelfabriek wel past in Vlieghuis, een gehucht tussen Coevorden en Schoonebeek dat is aangewezen als Belvédèregebied. Zo niet dan zitten Coevorden en Katshaar met een groot probleem. Zo ja, dan lijkt dat einde verhaal voor de camping.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.