Ondernemers Beilen buigen zich over toekomst centrum: 'Niks doen is geen optie'

BEILEN - Hoe moet het verder met het centrum van Beilen? Daar praten ondernemers vanavond over in het gemeentehuis in het dorp.
Aanleiding hiervoor is het weer afschaffen van de zogeheten BIZ-regeling, ook wel de bruistaks genoemd. Deze speciale verplichte belasting voor centrumondernemers is begin dit jaar afgeschaft, omdat er volgens onderzoek onvoldoende draagvlak voor was.

Sinterklaasintocht

Het verdwijnen van de bruistaks zorgt voor 55.000 euro minder inkomsten per jaar. Het geld is gebruikt voor onderhoud van het Beiler centrum. Ook evenementen als de Sinterklaasintocht zijn uit dit potje betaald.

Gevolgen

"Het gevolg is dat er op dit moment geen activiteiten plaatsvinden", legt Marc Bosscha uit, voorzitter van Stichting Ondernemersfonds Centrum Beilen. Een deel van de ondernemers is ontevreden over het afschaffen van de bruistaks. Zij zijn bang dat het centrum van Beilen verloedert.
De stichting Ondernemersfonds houdt daarom de discussieavond op het gemeentehuis, om te zoeken naar oplossingen.

Vrijwillige bijdrage

"We moeten kijken of men een vrijwillige bijdrage wil leveren", aldus Bosscha. Ondernemers moesten jaarlijks, toen de BIZ-regeling nog van kracht was, tussen de 350 en 850 euro betalen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. "Een vrijwillige bijdrage levert aanzienlijk minder op, en niet iedereen wil meedoen. Er zijn ondernemers die elk dubbeltje moeten omdraaien. Dus ook niet alle activiteiten die we gepland hadden, kunnen doorgaan."

Laag pitje

De stichting had plannen om leegstand in het centrum aan te pakken, maar dit staat nu op een laag pitje. "Er staan wat panden leeg, die we wilden opvrolijken en aankleden zodat het publiek niet langs een gapend gat loopt, maar dat gaat komend jaar niet door", vertelt Bosscha. Ook videobewaking gaat niet door vanwege geldgebrek.

Kogel door de kerk

"Wat ons betreft gaat de kogel vanavond door de kerk. Het is nu maart, we moeten toch echt iets doen", vervolgt Bosscha. "We zijn het er allemaal over eens dat de kerstverlichting en de Sinterklaasintocht door moeten gaan. Daar hebben we in totaal zo'n tienduizend euro voor nodig. We moeten nu met zijn allen de schouders eronder zetten om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen voor een bijdrage, om toch activiteiten door te laten gaan. Je ziet nu ook veel mensen zich achter de oren krabben. Ook degenen die tegen de BIZ zijn, die zeggen nu 'dit is eigenlijk niet de bedoeling'."

Tegen de BIZ

Karin Schouwenburg van het gelijknamige advocatenkantoor voert mede namens een groep ondernemers een juridische procedure bij de Hoge Raad tegen de verplichte heffing. "Er is te weinig zicht op wat er met het geld gebeurde", vindt Schouwenburg.
Bosscha ontkracht dat: "We zijn open en transparant. We gaan vanavond nog een keer laten zien waar het geld de afgelopen periode aan is besteed. Het is geld van de ondernemers, voor de ondernemers."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.