'Beschermde opvang jonge vreemdelingen onvoldoende'

Vluchtelingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Vluchtelingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
GEEUWENBRUG - De beschermde opvang van jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) is onder de maat.
Dat concluderen Inspectie Jeugdzorg en Inspectie Veiligheid en Justitie in een rapport dat vandaag uitgebracht is. De inspecties onderzochten de kwaliteit van de beschermde opvang in 2015.
Mensenhandel
Deze beschermde opvang wordt uitgevoerd door Jade Zorggroep uit Geeuwenbrug, in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Jade neemt jaarlijks zo'n 150 jongeren op in de beschermde opvang. In de beschermde opvang zitten jongeren waarvan vermoed wordt dat zij slachtoffer kunnen zijn of worden van mensenhandel. De kans dat deze jongeren verdwijnen wordt door de inspecties groot geacht.
Zeven verdwenen in Drenthe
In 2015 verlieten 24 jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen zonder toezicht de opvang, van wie er 21 uit Vietnam komen. Zeven daarvan komen uit Drenthe. Vorig jaar januari verdwenen twee Vietnamese meisjes uit de opvang in Vries. In november liepen vijf Vietnamese jongeren van 16 jaar, van wie vier meiden en een jongen, weg uit de beschermde opvang in Zuidlaren.

Twaalf van de achttien punten onvoldoende

Uit het rapport van de inspecties blijkt dat de jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen niet de extra bescherming krijgen die ze nodig hebben. Ook wordt geconcludeerd dat het verdwijnen van deze jongeren niet voorkomen kan worden, dat Jade niet kan zorgen voor gekwalificeerd personeel en dat professionals geen goed zicht hebben op de veiligheid. Op twaalf van de in totaal achttien onderzochte criteria haalt Jade een onvoldoende. De inspecties willen dat het COA, samen met Jade, binnen zes weken een verbeterplan opstelt.
Voorkomen verlaten opvang
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ontwikkelt momenteel een werkwijze om te voorkomen dat deze jongeren zonder toezicht de opvang verlaten. Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Medewerkers van de beschermde opvang mogen jongeren niet tegen hun wil tegenhouden of opsluiten. Dijkhoff wil dat de betrokken diensten beter met elkaar samenwerken om de begeleiding en het toezicht te verbeteren.

Reactie

Bestuurder Jan Bollen van Jade in Geeuwenbrug verwijst voor een toelichting naar het COA, dat tot op heden nog niet bereikbaar is voor commentaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.