'NAM moet omwonenden betrekken bij onderzoek afvalwaterinjectie'

Het afvalwater uit Schoonebeek wordt opgeslagen in Twente (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het afvalwater uit Schoonebeek wordt opgeslagen in Twente (Rechten: archief RTV Drenthe)
SCHOONEBEEK - De NAM in Assen moet omwonenden betrekken bij de evaluatie van het opslaan van Drents afvalwater in Twentse bodem. De commissie Milieueffectrapportage (MER) schrijft dat in een advies aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Sinds 2011 injecteert de NAM afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek via een pijpleiding in lege gasvelden in Twente. Begin vorig jaar kwam dat stil te liggen, omdat er een lek in de leiding werd ontdekt. Inwoners van Twente willen dat de afvalwaterinjectie definitief stopt. Zij vrezen dat het water een gevaar vormt voor mens en natuur.
Alternatieve methoden
In de vergunning die de MER in 2011 afgaf voor het injecteren van afvalwater, staat dat er na zes jaar een evaluatie moet plaatsvinden. Maandag bracht de MER een advies uit aan minister Kamp. Daarin staat dat de NAM de huidige verwerkingsmethode moet vergelijken met alternatieve methoden, zoals lozing op oppervlaktewater of op zee.
Omwonenden betrekken
Belangrijk is volgens de commissie dat omwonenden en lokale politici bij dat onderzoek worden betrokken. De MER vindt dat de NAM de alternatieve methoden op hoofdlijnen moet uitwerken, daarna moet overleggen met de betrokkenen, om vervolgens de alternatieven verder uit te werken. Uiteindelijk is het laatste woord aan minister Kamp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.