Nationaal Rapporteur Mensenhandel: 'Verbreed aanpak alleenstaande minderjarige vluchtelingen'

DEN HAAG - De Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, vindt dat er bij de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv's) ook moet worden gekeken naar hun psychische problemen en culturele achtergrond.
Dettmeijer zegt dit in een reactie op de kritiek van de inspecties op de opvang van amv's. Inspectie Jeugzorg en Inspectie Veiligheid en Justitie vinden de opvang van deze kwetsbare groep onvoldoende. Jade Zorggroep uit Geeuwenbrug voert de opvang van deze jongeren uit voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Opleiding belangrijk

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel wijst erop dat het heel belangrijk is dat het personeel voldoende gekwalificeerd is. Het COA heeft aangegeven te zullen investeren in de opleiding van de medewerkers. "Voor het COA is dit een belangrijk verbeterpunt," zegt Dettmeijer.
Veel jongeren in de beschermde opvang verdwijnen. Volgens Dettmeijer is er onvoldoende zicht op wat er met ze gebeurt. "De politie gaat wel naar ze op zoek, maar het is lastig om ze te vinden."

Ze vertrouwt erop dat de verbeteringen die het COA doorvoert helpen. "Als het COA de aanbevelingen van de inspectie opvolgt, dan denk ik dat de veiligheid van de kinderen in de beschermde opvang verbetert," aldus Dettmeijer.
Honderd Nigerianen verdwenen
In 2014 verdwenen in Nederland elf jongeren. In de eerste helft van 2015 verdwenen tien jongeren, waaronder zeven Vietnamese jongeren uit Drenthe.
In de beschermde opvang werken hulpverleningsinstellingen, voogden en mensenhandelrechercheurs sinds 2008 samen. De opvang is opgericht naar aanleiding van het verdwijnen van meer dan honderd Nigeriaanse meisjes uit asielzoekerscentra. De meisjes waren naar Nederland gehaald om te worden uitgebuit in de prostitutie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.