Jagers willen geen jachtverbod op eend als oorzaak afname onbekend is

Zo ziet de wilde eend eruit, dit is een mannetje (Rechten: pixabay.com)
Zo ziet de wilde eend eruit, dit is een mannetje (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Vergeleken met het jaar 2000 is de populatie wilde eenden in Nederland met twintig procent gedaald. Natuurmonumenten roept de staatssecretaris op om voorlopig de jacht op wilde eenden stil te leggen, maar de Koninklijke Jagersvereniging is het daar niet mee eens.
Bjorn van der Veen van de Jagersvereniging vindt het voorbarig van Natuurmonumenten om de jacht op de wilde eend voorlopig op te schorten, zonder dat het duidelijk is waarom de eendenpopulatie afneemt. Ook Natuurmonumenten erkent dat de jacht niet de oorzaak van de afname hoeft te zijn, maar wil de jacht voorlopig toch graag "on hold zetten", aldus André Donker van Natuurmonumenten.

Relatief veel eenden

"Als ik in Drenthe kijk, dan zie ik juist dat er relatief veel eenden zijn", vertelt jager Van der Veen. Hij legt ook uit dat jagers pas eenden mogen schieten als de populatie een bepaalde omvang heeft.
Natuurmonumenten wil graag samen met de Jagersvereniging onderzoeken waarom het niet goed gaat.

Wilde eend

De wilde eend is duidelijk te herkennen. Het mannetje heeft het typerende bonte verenpak met een groene kop. Het vrouwtje is bruin gestreept.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.