Machinisten willen onderzoek treinen na ongeluk Dalfsen

Het treinongeluk (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
Het treinongeluk (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
DALFSEN - Machinistenvakbond VVMC wil dat er een onderzoek komt naar het treintype dat vorige maand bij Dalfsen ontspoorde en waarbij een machinist verongelukte. De lichte trein zou extra kwetsbaar kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van de Stentor.
De bond maakt zich in de regionale krant de Stentor grote zorgen over het grote aantal dodelijke ongelukken met dit type trein van de Zwitserse fabrikant Stadler.
Zeven machinisten omgekomen
Volgens de Stentor zijn in een jaar tijd zeven machinisten op zo'n trein omgekomen, bij ongelukken in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De relatief lichte treinen zouden extra kwetsbaar zijn bij een frontale botsing. Alle ongelukken waren op enkelbaans spoortrajecten. In Nederland rijden inmiddels ruim honderd treinen van dit type rond en er komen snel zeventig bij. Voorzitter Rob de Groot en vakbondsbestuurder Wim Eilert van de VVMC, met ruim 4000 leden de grootste vakbond voor rijdend personeel, reageren geschrokken op de cijfers en willen duidelijkheid over de botsveiligheid en de regelgeving.
"Dienstregeling te vol"
VVMC gaat contact opnemen met de spoorbedrijven en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook gaat de bond bij de buitenlandse collega's informatie opvragen
over de ongelukken. "We wachten de onderzoeken af en gaan niet speculeren.'' Eilert wil dat er nog eens kritisch wordt gekeken naar de dienstregeling. "Die is zo in elkaar gepropt dat de veiligheid weleens in gevaar zou kunnen komen.'" Ook vindt hij dat er te veel overwegen zijn. Dat verhoogt volgens hem het risico op ongevallen.
Stadler spreekt de berichten in de krant tegen. De fabrikant wijt de ongevallen aan pech en zegt dat de treinen aan alle Europese normen voldoen.
Botsing op hoogwerker
Op 23 februari botste de Arriva-trein van Zwolle naar Emmen bij Dalfsen op een overstekende hoogwerker. De trein ontspoorde en kwam deels in het weiland terecht. De treinmachinist uit Kampen kwam bij het ongeluk om het leven, zeven passagiers raakten gewond.
Dood door schuld
De Zwolse machinist van de hoogwerker wordt verdacht van dood door schuld, of het veroorzaken van een verkeersongeluk met dodelijke afloop, of het veroorzaken van gevaar op een spoorweg. Het Openbaar Ministerie bepaalt na het onderzoek of en waarvoor de man vervolgd wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.