Drugsbende Meppel gepakt na meldingen geluidsoverlast in buurt

De inval vorig jaar (archieffoto Persbureau Wever)
De inval vorig jaar (archieffoto Persbureau Wever)
MEPPEL - Anonieme meldingen en klachten uit de buurt van een drugspand in Meppel leidden vorig najaar tot de aanhouding van een aantal leden van een grote drugsbende. Dat bleek vandaag tijdens de tweede pro-formazitting in de zaak.
In totaal zijn er tussen 18 september en begin dit jaar inmiddels elf verdachten opgepakt, waarvan er
. Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf hoofdverdachten uit Meppel, Almere en Dronten van het invoeren van ruim zestig kilo cocaïne. Die zouden ze vanuit Zuid-Amerika in een partij kokosnoten hebben verscheept naar de haven van Antwerpen.
Naar Meppel
Van daaruit werden de drugs per vrachtwagen naar Meppel gebracht, waar in ieder geval één huis werd gebruikt om de drugs te verwerken en te verkopen: het pand waar vaak veel lawaai en drukte was en waar meerdere buurtbewoners over klaagden bij de politie.
400 kilo coke
Het OM vermoedt dat het doel van de bende was om in totaal vierhonderd kilo cocaïne in te voeren, met een straatwaarde van twaalf miljoen euro. Daarvoor zou de groep voorbereidingshandelingen hebben getroffen. Verder wordt de groep verdacht van het witwassen van grote geldbedragen en het vormen van een criminele organisatie. Tijdens de zitting bleek dat het OM de groep ook beschuldigt van het verhandelen van tweehonderd kilo speed aan kopers in Zweden.
Invallen
Bij invallen in meerdere woningen werden op 18 september afgelopen jaar behalve drugs ook veel geld en meerdere wapens gevonden. Ook dook de politie aan de hand van tips wapens uit het water op. Het gaat onder meer om een kalasjnikov, een kleine uzi, twee geweren en een pistool.
Dekmantel
Een 41-jarige verdachte uit Dronten richtte in 2013 een bedrijf op dat als doel had de import van bananen uit Zuid-Amerika. Het OM stelt dat de bende dit bedrijf als dekmantel gebruikte voor de invoer van de cocaïne. In totaal zijn er twee partijen van in totaal 66 kilo naar Nederland gebracht en verhandeld.
De boekhouder
Een 26-jarige Meppeler wordt door het OM gezien als boekhouder. Hij hield in een kasboek op zijn computer de administratie van de transporten en de financiële bij. Hij heeft na zijn aanhouding verklaringen afgelegd waaruit blijkt dat de man uit Dronten het brein achter de bende was en een 52-jarige handlanger uit Almere fungeerde als chauffeur. Zijn 32-jarige neef uit Meppel was een van de grote leiders, samen met een 31-jarige Meppeler.
Vrijlatingen
Twee andere verdachten uit Meppel en twee uit Zuidwolde zijn inmiddels weer vrijgelaten. Aan de hand van de namen in het kasboek heeft de politie begin dit jaar ook nog twee Emmenaren van 32 en 34 opgepakt. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Voorarrest
Vandaag waren vier van de vijf hoofdverdachten met hun advocaten in de rechtszaal aanwezig, alleen de 26-jarige ‘boekhouder’ was er niet. Alle advocaten verzochten de rechtbank hun cliënt vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Volgens officier van justitie Henk Mous vindt die behandeling plaats in oktober. De advocaten vinden dat hun cliënten dan te lang in voorarrest zitten. De rechtbank beslist morgen of de verdachten naar huis mogen.
Op 3 juni staat een regiezitting gepland in de zaak. De rechtbank wil dat alle verdachten daarbij zijn. Hun advocaten kunnen dan onderzoekswensen indienen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.