Opnieuw zorgen over behoud rechtbank Assen

ASSEN - Ronald Koch, PvdA-Statenlid en lid van het actiecomité Behoud de Rechtbank Assen, luidt opnieuw de noodklok. Het leegstandsprobleem in het rechtbankgebouw is nog steeds niet opgelost. Daardoor loopt de redding van de rechtbank toch weer gevaar.
Koch bespeurt een enorme stilte rond dit dossier bij de verantwoordelijke instanties in Den Haag en maakt zich daar ernstig zorgen over. Hij heeft de Drentse collega-Statenfracties vandaag een brief gestuurd om alarm te slaan, ook bij hun partijgenoten in Den Haag.


Voorlopig gered

Volgens Koch is de rechtbank nog altijd niet gered. "Afgelopen november mag de rechtbank in Assen dan wel voorlopig gered zijn dankzij
, maar de politiek wil geen leegstand financieren. Dat is een nadrukkelijke voorwaarde geweest. Bij de Voorjaarsnota van het rijk moet straks wel een oplossing zijn voor het ruimteoverschot bij alle regionale rechtbanken. Behandeling van die Voorjaarsnota staat gepland voor 1 juni. Dus er moet nog wel wat gebeuren voor die tijd."

Weinig prioriteit bij minister

Als lid van het actiecomité bespeurt Koch zeer weinig prioriteit voor dit dossier bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en bij de Raad voor de Rechtspraak. "Als we niet oppassen, gaat het dus alsnog mis. En we hebben niet voor niets zo hard gestreden voor behoud van volwaardige rechtspraak in Assen", zo vreest Koch.

Voorkomen

Op 30 maart zit Assen, samen met zes andere gemeentebestuurders, om tafel met zeven rechtbankpresidenten en minister Ard van der Steur om de voortgang rond het behoud van de zeven regionale rechtbanken te bespreken. "Voor die tijd moet de druk opgevoerd worden om het leegstandsprobleem op te lossen", vindt Koch. "We moeten voorkomen dat het oorspronkelijke bezuinigingsplan, met de bedreiging van zeven regionale rechtbanken, waaronder die van Assen, weer op tafel komt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.