Tichelaar: Bij sluiting Veenhuizen geen azc's en windmolens in Drenthe

VEENHUIZEN - Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, wil de Drentse medewerking aan de opvang van vluchtelingen, windmolens en natuurplannen opzeggen als de sluiting van de gevangenis in Veenhuizen doorgaat.
Dat zei hij vanmorgen op Radio Drenthe. "Twee jaar geleden hebben wij met de staatssecretaris afspraken gemaakt over de gevangenissen", vertelt Tichelaar. De uitkomst daarvan was dat de gevangenis in Hoogeveen moest sluiten, maar dat die in Ter Apel en Veenhuizen open kunnen blijven. "Je kunt nu niet zeggen 'daar hebben we nog eens over nagedacht'. Ik vind dit echt een onbetrouwbare overheid, als het kabinet dit zou doorzetten."

Afspraken nakomen

"Zo gaan we niet met elkaar om", stelt Tichelaar boos. "Dus ik zal het college over een aantal uren voorleggen om, mocht dit zo doorgaan, onze afspraken met de overheid over bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers, windenergie en natuur ook eenzijdig op te zeggen. En dan wachten we het telefoontje van staatssecretaris Dijkhoff wel af."

Cellen sluiten

De medewerkers van de gevangenis Veenhuizen kregen gisteren te horen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2021 de helft van de cellen in het gevangenisdorp wil sluiten. Daarvoor, in 2018, moet jeugdinrichting Het Poortje al dicht.

Welke van de twee?

Welke van de twee gevangenissen in Veenhuizen straks verdwijnt, is nog niet duidelijk. In Veenhuizen zijn nog de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem, nadat eerder al Groot Bankenbosch werd gesloten.
In Norgerhaven zitten sinds enkele maanden ruim tweehonderd Noorse gevangenen hun straf uit. Gevangenis Esserheem is nog in gebruik als gewone strafinrichting. Van de 500 cellen van beide gevangenissen, moeten er 250 verdwijnen.

Minder cellen

Ook de gevangenis in Ter Apel wordt met sluiting bedreigd. Uit prognoses van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de komende vijf jaren minder gevangeniscapaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.
Statenvragen
De Statenfractie van de ChristenUnie stelt vragen over gedeeltelijke sluiting van de gevangenis. De partij maakt zich grote zorgen en zegt net als Tichelaar dat de sluiting in strijd is met eerdere beloften. De fractie wil onder andere weten hoeveel banen het zou kosten en of het college bereid is om zich hard te maken voor het behoud van deze banen.

Besluit niet definitief

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan volgens een woordvoerder van het ministerie vandaag niet reageren op de uitspraken van Tichelaar omdat hij in Rome is in het kader van de vluchtelingenproblematiek. De woordvoerder benadrukt dat er nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt over sluiting van locaties. "Dat proces duurt nog tot de zomer," aldus de woordvoerder van het ministerie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.