Op zoek naar rijke stinkerds in Magnuskerk in Anloo

ANLOO - "Het reële scenario is dat er geen lijken liggen, misschien nog wat knekeltjes en een paar schedeltjes." Dat verwacht Paul Brood van de Stichting Vrienden van de Magnuskerk. De grafkelder van de kerk in Anloo wordt in juni geopend.
Zeventig jaar was de kelder verborgen onder een laag zand en plavuizen. "In 1942 werd de kelder weer ontdekt. Er is toen een tekening van gemaakt. Verder konden ze er toen niks mee en is hij weer dichtgemaakt. Als je nu in de kerk komt, zie je er helemaal niks van", aldus Brood.
In de kerk
Om de grafkelder weer toegankelijk te maken, wordt midden in de kerk gegraven. "Het is de enige grafkelder in een Drentse kerk, dus het is heel bijzonder", vindt Brood. "We hebben een vergunning en worden archeologisch begeleid."
Familie Alberda
Uit historische bronnen blijkt dat de grafkelder in ieder geval in de achttiende eeuw in gebruik was bij de familie Alberda, die een havezate in Anloo bezat. Of zij er zijn begraven, de zogenoemde rijke stinkerds, is niet duidelijk.
In juni moet alles klaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.