Meer klachten over afhandeling bevingsschade door NAM

Het gebouw van de NAM in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het gebouw van de NAM in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Veel meer mensen hebben afgelopen jaar geklaagd over de afhandeling van aardbevingsschade in de provincie Groningen. De meeste klachten gaan over de afhandeling van schadeclaims door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen.
Ook het aantal klachten over het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de afhandeling van de NAM heeft overgenomen, nam toe.

Toename

De Onafhankelijke Raadsman Gaswinning, een soort ombudsman, zag het aantal klachten over de afhandelingen ten opzichte van 2014 met de helft toenemen tot 267.
"De belofte om schade overal op te nemen is veelal niet nagekomen", stelt de raadsman, Leendert Klaassen, in het woensdag verschenen jaarverslag. Ook constateert hij dat de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de aardbevingsschade groter worden.

'Impact op de psyche'

Volgens hem klinkt in veel klachten frustratie en boosheid door. "Inwoners geven soms aan de moed te verliezen en voelen zich machteloos. Er is een groep getroffenen die de grens van hun incasseringsvermogen heeft bereikt. De gaswinning heeft een stevige impact op de psyche."

Rapport gestuurd naar minister Kamp

Klaassen heeft het rapport naar minister Henk Kamp van Economische Zaken en Hans Alders gestuurd. De laatste is Nationaal Coördinator Groningen, een samenwerking van de Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, provincie en het Rijk. De raadsman zegt dat Alders met inwoners en lokale overheden moet optrekken om 'dilemma's' het hoofd te bieden en dat hiermee inmiddels een begin is gemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.