Aanleg van glasvezel in De Wolden begonnen: 'Iedereen moet meedoen'

RUINERWOLD - De eerste schop ging vandaag in de grond bij Ruinerwold voor de aanleg van glasvezel.
Dat er nu wordt begonnen met de aanleg, is mede dankzij bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden. De pilot begint in Ruinerwold.
De schop werd vanmiddag in de grond gezet door vier betrokken partijen: Glasvezel De Wolden, de gemeente De Wolden, energiebedrijf Rendo en de eigenaar van de grond. "We zijn een burgerinitiatief. Anderen vonden het te duur in het buitengebied", zegt Gerhard Kippers van Glasvezel De Wolden. "We hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om snel glasvezel te krijgen."
Snel internet
Voor bewoonster Margriet Hilbrink-Boverhof zou snel internet een verademing zijn. "Het stelt hier helemaal niks voor met de verbinding. Schoolwerk via de computer doen, lukt vaak niet."
Gemeente
Wethouder Jan ten Kate stak namens de gemeente de schop in de grond. "De Wolden heeft een heel groot buitengebied. Snel internet is belangrijk voor de agrarische bedrijven, maar ook bijvoorbeeld voor ouderen die langer thuis blijven wonen. Als er nu boerderijen vrijkomen, willen potentiële kopers meteen weten of er snel internet is." Volgens Ten Kate kan de gemeente de aanleg niet zelf betalen. "Maar we willen wel participeren."
Financiering
Rendo financiert een deel van de kosten van het aanleggen van het netwerk. "We moeten 1.500 abonnementen verkopen", licht directeur Eddy Veenstra toe. "Dat is nog niet gelukt, maar dat gaat wel lukken. Als het toch niet lukt, dan gaat het glasvezelproject in de rest van de gemeente niet door." Inwoonster Hilbrink-Boverhof hoopt dan ook van harte dat het lukt. "Iedereen moet meedoen. Nu en in de toekomst moet je glasvezel hebben."
Kippers hoopt dat de aanleg in het testgebied binnen drie maanden klaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.