Hoogeveen heeft Obesitaskliniek: 'Mensen komen hier als alle pogingen zijn mislukt'

HOOGEVEEN/ASSEN - In Hoogeveen is een Obesitaskliniek geopend voor mensen met ernstig overgewicht.
De kliniek is een samenwerking tussen Vitalys, de Nederlandse Obesitas Kliniek en Treant Zorggroep. Het centrum richt zich vooral op leefstijlverandering.

Leefstijl

"Beweging is heel belangrijk om iemands gewicht te beïnvloeden. Er zijn allerlei redenen waarom sommige mensen moeite hebben om te sporten. Sommigen hebben altijd pijn, of angsten om te gaan sporten. Wij proberen ze te begeleiden toch in beweging te komen", vertelt bewegingsdeskundige Rens Wolf.
Diëtiste Milou Boeyink richt zich binnen de Obesitaskliniek in Hoogeveen vooral op voeding. "We zijn met name bezig met het ontwikkelen van een normaal voedingspatroon. Eten met mate en een gezonde levensstijl. We proberen een patiënt heel erg zelfredzaam te maken."

Operatie

Daarnaast zullen patiënten in veel gevallen een maagverkleinende operatie ondergaan. Die ingreep wordt niet uitgevoerd in Hoogeveen, maar in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De Nederlandse Obesitas Kliniek begeleidt de patiënten op de locatie in Hoogeveen, in een langdurig en intensief traject voor en na de operatie.
Mislukt
"Mensen komen hier als alle afvalpogingen zijn mislukt. Mensen hebben dan een Body Mass Index (BMI) van 40 of meer. Of het gaat om mensen met een BMI van 35 of meer in combinatie met ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes", legt directeur Kobus Dijkhorst uit.

Drenten te zwaar

In Drenthe zijn relatief veel mensen te zwaar. De GGD Drenthe deed hier in 2014 onderzoek naar. Dat komt doordat in Drenthe - en vooral in de Veenkoloniën - veel laagopgeleide mensen wonen.
"Wat ook meespeelt is dat mensen in dit gebied vroeger gewend waren zwaar lichamelijk werk te verrichten. Daar hoort stevig eten bij. Die gewoonte gaat automatisch over van generatie op generatie. Nu verrichten veel mensen geen zwaar lichamelijk werk meer, maar eten ze nog wel te veel", legt Piet de Ruiter van de GGD uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.