Rechtbank wil extra onderzoek in zaak internetoplichter uit Assen

De man zou mensen hebben opgelicht via Marktplaats (Rechten: pixabay.com)
De man zou mensen hebben opgelicht via Marktplaats (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - De rechtbank heeft opnieuw de zaak tegen de 28-jarige Assenaar die verdacht wordt van marktplaatsfraude, opgeschort. Er mist nog een reclasseringsrapport.
De rechtbank wil die informatie om tot een gedegen oordeel te komen. Tegen de man werd op 15 maart een celstraf van 22 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist.

Geldezels

De man wordt verdacht van grootschalige internetoplichting. Er werden uiteindelijk zestig aangiftes gedaan vanuit het hele land. Hiervan werden twee weken geleden twintig feiten door de rechters onder de loep genomen. De officier sprak toen van een georganiseerde bende waar de Assenaar aan de touwtjes trok.
In de zaak zijn ongeveer dertig 'geldezels' actief geweest. Dit zijn mensen die tegen betaling hun bankpas ter beschikking stelden. Die moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden, of krijgen via het Openbaar Ministerie een transactievoorstel.

Lees ook:
Celstraf voor Marktplaatsfraude geëist tegen Assenaar: 'Schromelijk overdreven'

Oud-militair

De Assenaar werd vorig jaar in mei opgepakt en stond in augustus voor de eerste keer voor de rechtbank. De zaak werd enkele malen opgeschort, omdat er getuigen moesten worden gehoord. Naast de oplichting wordt de Assenaar witwassen, verboden wapenbezit, drugsbezit, belediging van agenten en openlijke geweldpleging verweten.
De Assenaar werd ooit als militair uitgezonden naar Afghanistan en liep hierdoor een stressstoornis op. Daarnaast kampt de man met persoonlijkheidsstoornissen en had hij een drugs- en drankprobleem.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.