Veenhuizen krijgt graftrommelmuseum

VEENHUIZEN - In Veenhuizen opent binnenkort het Museum voor Graftrommels. Daarin zijn meerdere versieringen te zien die met name voor de Tweede Wereldoorlog op graven werden gelegd.
In de graftrommels lagen kransen met porseleinen kunstbloemen met metalen bladeren. Vrijwel alleen rijke mensen konden die betalen. Na de oorlog waren ze uit de mode. Door de jaren heen zijn de graftrommels lek geraakt en verweerd. Sommige verkeren in erg slechte staat.

Restauratieproject

Het museum is ontstaan vanuit een restauratieproject van de begraafplaats van Veenhuizen. Daar ligt een recordaantal van 27 graftrommels. Het nieuwe museum restaureert en toont trommels uit heel Drenthe.

Vrijdag 15 april

De officiële opening van het kleine museum is op vrijdag 15 april. Daarna is het museum aan de Bergveenweg elke donderdag open. Ook tijdens openingstijden worden er graftrommels hersteld.
De meeste trommels heeft het museum in bruikleen. De oprichters roepen eigenaren van graftrommels op om ze te laten restaureren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.