Informatiebijeenkomst afvalwater NAM verloopt rustig

SCHOONEBEEK - Zo'n vijftig mensen, onder wie veel ambtenaren en mensen van de NAM, kwamen vanavond naar een informatiebijeenkomst over afvalwater in Emmen. De sfeer was goed en de bijeenkomst verliep rustig.
Heel anders was dat vorige week in Twente waar protesten ontstonden en inmiddels zelfs dertigduizend handtekeningen zijn verzameld tegen de plannen van het de NAM.




Alternatieven

Het bedrijf onderzoekt alternatieven voor de waterinjectie in Twente. Dat onderzoek is vervroegd omdat de oliebuis waar het afvalwater nu doorheen gaat, lek is. De alternatieven zijn:

- Geen waterinjecties in lege gasvelden en het water zuiveren en lozen op het oppervlaktewater. Maar dan blijft er veel zout over als restproduct.

- Geen waterinjecties in lege gasvelden en het zoute water lozen via een bestaande afvoerleiding op zee

- Een beperkte waterinjectie met een gecondenseerde waterstroom voor de waterinjecties.

- Een beperkte zuivering en gelijktijdig injecteren in lege gasvelden in Twente en Schoonebeek.

- De huidige oplossing, geen zuivering en het water blijven afvoeren naar de bestaande Twentevelden.

Kansen voor Schoonebeek

Een ondernemer uit Schoonebeek vroeg tijdens de informatieavond zich vooral af wat de kansen voor het dorp zijn als het water in de bodem wordt geïnjecteerd. Maar dat is volgens development manager Arie van Haeringen van de NAM lastig te zeggen. "We willen natuurlijk het scenario dat het beste is voor het milieu. Maar als er iets verandert aan het proces en er moeten in Schoonebeek zaken aangepast worden, dan levert dat natuurlijk wel werkgelegenheid op."
Dorpsbelangen Schoonebeek wilde nog niet reageren op het onderzoek van de NAM. Zij gaan volgende week eerst met elkaar om tafel.

Minister Kamp

Minister Kamp beslist uiteindelijk wat er gebeuren moet met het afvalwater van de NAM. Dat besluit valt waarschijnlijk aan het einde van dit jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.