Oorlogsmonument voor omgekomen parachutisten in Westdorp: 'Het is heel emotioneel'

WESTDORP - Met een herdenkingsplechtigheid werd zaterdag een nieuw oorlogsmonument in Westdorp in gebruik genomen. Drie Franse parachutisten die bij het dorp sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog worden daar geëerd met een gedenksteen.
Vorig jaar kwamen vijftig Fransen op bezoek in Westdorp voor 70 jaar bevrijding. Toen wilden nabestaanden bloemen leggen, maar daar was geen aangewezen plek voor. "Dat was toch wel heel sneu", volgens Henk Brink, secretaris van de Stichting Herdenking Landing Franse Parachutisten.

Heel emotioneel

De stichting sloeg met onder meer de gemeente Borger-Odoorn en dorpsbewoners de handen in één. Nu is er niet alleen een monument maar ook een herdenking en dus kan Alain Levasseur, 71 jaar nadat zijn broer Serge hier in Drenthe sneuvelde, eindelijk bloemen leggen bij een gedenksteen. "Het is heel emotioneel. Ik heb veel aan mijn broer gedacht", vertelt Levasseur.
Eerbetoon voor strijdmakkers
Maurice le Noury is één van de ongeveer 700 franse SAS parachutisten die aan het eind van de oorlog achter de Duitste linies werd gedropt. Hij overleefde de landing en gevechten in Drenthe in april 1945.
Hij is blij met het eerbetoon voor zijn strijdmakkers. "Vandaag heb ik veel emoties. De plek hier is niet ver van waar ik geland ben," zegt Le Noury nadat hij bloemen bij de gedenksteen heeft gelegd.

'Het is magnifiek'

Beide Fransen zijn heel dankbaar voor de nieuwe herdenkingsplek: "Voor mij is het mooi dat er nu meer over mijn broer bekend is, wat er met hem gebeurd is, want ik wist daar niets over," legt Levasseur uit. Le Noury is ook duidelijk: "Het is magnifiek. Bravo Holland, wat een herinneringen".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.