ASTRON zet met nieuwe samenwerking volgende stap naar grote telescoop

ASTRON (archieffoto RTV Drenthe)
ASTRON (archieffoto RTV Drenthe)
DWINGELOO - Blijdschap bij sterrenkundig instituut ASTRON in Dwingeloo. Met vier Nederlandse bedrijven gaan ze onderzoeken hoe grote hoeveelheden gegevens, zogenoemde big data het beste verwerkt kunnen worden.
Onder meer het Drentse bedrijf MMP BI in Roden doet mee. Volgens Gert Kruithof van ASTRON is het project een vervolg op de microserver die het instituut samen met IBM maakt. "De
is hardware, dit is een vervolg daarop. Het gaat nu over de software."


Nieuwe telescoop

"In 2018 willen we samen met de industrie een nieuwe grote telescoop gaan bouwen. Met dit project zijn ze daar dan klaar voor", legt Kruithof uit. "Het is heel inspirerend om met bedrijven samen te werken."


Bytes

De gegevens die verwerkt worden, komen van de huidige telescopen. "Het is niet te bevatten hoeveel gegevens er wekelijks naar ASTRON gestuurd worden vanuit de hele wereld. Ter vergelijking: een computer thuis heeft tegenwoordig een harde schijf van enkele terabytes (tera is een 1 met 12 nullen). LOFAR bevat momenteel rond de 20 petabyte (peta is een 1 met 15 nullen). Maar voor de nieuwe telescoop zullen uiteindelijk exabytes (exa is een 1 met 18 nullen) verwerkt moeten worden."
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, genaamd Collaboration on Big Data for Radio Astronomy (COBRA), vindt plaats op woensdag 13 april. De andere bedrijven die meedoen zijn KxA Innovation Solutions uit Visvliet, S&T uit Delft/Groningen en TriOpSys uit Utrecht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.